Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στην Αθήνα ο γερουσιαστής Μενέντεζ – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή του

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Στις 9:30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστής Robert Menendez
, θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσκεψη του Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ στην Αθήνα, η ανανέωση της MDCA το φθινόπωρο και η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είναι οι κινήσεις στη «σκακιέρα» που θα σηματοδοτήσουν περαιτέρω εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και πολύτιμους συμμάχους που έχει η χώρα μας στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος είναι που πέτυχε διακομματική συναίνεση για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και εισηγήθηκε μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο το «Νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», που έχει ψηφιστεί από την αρμόδια επιτροπή και οδεύει προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Το νομοσχέδιο περιέχει προβλέψεις για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία του μαχητικού αεροσκάφους τελευταίας γενιάς F-35, από τη συμπαραγωγή του οποίου έχει πλέον αποκλειστεί η Τουρκία.

Εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί, όπως αναμένεται, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο λεγόμενο European Recapitalization Incentive Program και θα λάβει βοήθεια συνολικού ύψους 125 εκατ. δολαρίων από το 2022 μέχρι και το 2026. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα λάβει 134 εκατ. δολάρια για αμυντική υποστήριξη. Θα ενταχθεί επίσης στο πρόγραμμα «International Military Education and Training», από το οποίο θα λάβει για την ίδια περίοδο 9 εκατ. δολάρια για τους σκοπούς στρατιωτικής εκπαίδευσης. Οι σχετικές πιστώσεις περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Ο κ. Μενέντεζ επίσης, μετά από προσπάθεια πολλών ετών, κατάφερε να περάσει τελικά το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στην αμερικανική Γερουσία, ενώ με δημόσιες δηλώσεις του έχει καταδικάσει πολλές φορές τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από τις 22 ως τις 26 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Συνέλευση θα έχει φέτος «υβριδική» μορφή και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μπορούν να επιλέξουν αν θα μεταβούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ή αν θα στείλουν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει την αυτοπρόσωπη παρουσία, που θα συνδυαστεί με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες, όχι όμως και με τον Τζο Μπάιντεν. Η Αθήνα επιδιώκει η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνει στην Ουάσινγκτον σε μια οργανωμένη κυβερνητική αποστολή το φθινόπωρο ή το αργότερο το χειμώνα.

Η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο θα ακολουθήσει της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που σχεδιάζεται να έρθει στην Αθήνα εντός του έτους για να επικυρώσει τη συμφωνία αναθεώρησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), περιλαμβάνοντας νέες επενδύσεις στις υφιστάμενες κοινές υποδομές σε Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, αλλά και την αξιοποίηση άλλων στρατοπέδων και χώρων, καθώς και τη χρονική επέκταση της Συμφωνίας.

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις και με επιχειρηματίες και διαχειριστές κεφαλαίων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, καθώς και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, οι επαφές με την οποία το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν και η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα στο ζήτημα αυτό. Μόνο τον Ιούλιο ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, απηύθυνε χαιρετισμό στο Ανώτατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στην Αθήνα (που τον βράβευσε με το βραβείο «AHEPA Socrates Award»), ενώ συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τις νέες και τους νέους που συμμετέχουν στην Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα Αποδήμων του Προγράμματος «Νόστος».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ