Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Προς τελική αποκατάσταση το Τεμπλόνι

Υιοθέτηση του σχεδιασμού της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το νέο Φορέα Διαχείρισης Υλοποιείται ο σχεδιασμός του ΣΥΔΙΣΑ ως προς την Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Κέρκυρας και μάλιστα υιοθετείται από το νέο Περιφερειακό Φορέα μετά από απόφαση που εξέδωσε προχθές ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Για δικαίωση των προσπαθειών της ιδίας και της πλειοψηφίας του ΣΥΔΙΣΑ έκανε λόγο μετά την απόφαση αυτή η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου, ευχαριστώντας μάλιστα τον Υπουργό για την ανταπόκρισή του σε όλα τα αιτήματα που του έχει θέσει τόσο για τη μεταφορά των απορριμμάτων όσο και για το ζήτημα της αποκατάστασης των κυττάρων στο Τεμπλόνι.

Η απόφαση Σύμφωνα με το από 25-08-2021 έγγραφο του Υπουργού, αποφασίζεται:-Η κατά προτεραιότητα διάθεση 80.000m3 χύδην αποτεθειμένων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) κατάντη της εγκατάστασης ενδιάμεσης διαχείρισης και 10.000 δεμάτων ΑΣΑ στους προκύψαντες διαθέσιμους κενούς χώρους και εφόσον υπάρχει υπολειπόμενη χωριτηκότητα του υπό κατασκευή ενοποιημένου ΧΥΤΑ Τεμπλονίου μέχρι την επίτευξη του προβλεπόμενου τελικού απορριμματικού αναγλύφου, βάσει της εγκεκριμένης μελέτης αποκατάστασης και των σχεδίων αυτής.

Η Προσωρινή διαχείριση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των απορριμμάτων και να πραγματοποιηθεί η διάθεση αυτών η οποία δεν επιδέχεται αναβολή.

Ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων Α.Ε. υποχρεούται στη λήψη όλων των απαραίτητων τεχνικών και βέλτιστων προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης οποιασδήποτε περιβαλλοντικής βλάβης. Σημειώνεται ότι για την προώθηση της σύνθετης υπόθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων είχε θέσει τρεις φορές τα σχετικά αιτήματα προς τον κ. Σκρέκα με τελευταίο στις 24 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Ιδιαίτερη συζήτηση δε για το ζήτημα αυτό είχε γίνει μεταξύ της Μ. Υδραίου και του κ. Σκρέκα στο Υπουργείο στις 12 Μαρτίου. Τότε η Δήμαρχος, και με έγγραφό της, τόνιζε ότι αποτελεί τεράστιας σημασίας ζήτημα η σωστή προώθηση όλων των πτυχών της υπόθεσης διαχείρισης απορριμμάτων από υγειονομικής άποψης ενώ επεσήμαινε ότι αφορά σε μια από της πιο σημαντικές περιοχές της χώρας από ιστορικής, πολιτισμικής αλλά και τουριστικής άποψης.

Τέλος, η Δήμαρχος Μ. Υδραίου δήλωσε ότι «θα εργαστούμε στο νέο Φορέα με όλες μας τις δυνάμεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους άλλους Δήμους για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αυτού, ο οποίος ήταν προτεραιότητα για εμάς και το νησί μας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ