Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό: Oι αποφάσεις Μητσοτάκη για «επανεκκίνηση της κυβέρνησης»

Share:

Ποιες κινήσεις «ξεκλειδώνουν» τον ανασχηματισμό

Την ερχόμενη Τρίτη, πολλοί εκτιμούν ίσως ακόμη και την Δευτέρα, θα ανακοινωθεί νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Αμερική θα δώσει το «πράσινο φως» για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα μεγάλες, καθώς το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε θα ακολουθήσει μια σχεδόν ολική αναδόμηση της κυβέρνησης, με στόχο όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, να δοθεί το ισχυρό λάκτισμα για επανεκκίνηση της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο και με πολλές εκπλήξεις ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού μέχρι στιγμής οι αλλαγές που έχουμε δει αφορούσαν κυρίως διορθωτικές κινήσεις, όπως άλλες τις αποκαλούσε και η ίδια κυβέρνηση.

Επανεκκίνηση μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι

Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία του στην Έκθεση το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Ο ανασχηματισμός εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα έχει προηγηθεί και το πιθανότερο είναι να γίνει τις προαναφερθείσες ημέρες.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός, μετά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, είναι αυτό της επανεκκίνησης. Ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις πολλές κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί και τώρα ρίχνει το βάρος της στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη της οικονομίας  στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, στην πράσινη μετάβαση και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος και η οικονομία.

Καθώς την Τρίτη το απόγευμα μεταβαίνει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum 2021 και την Πέμπτη στη Γαλλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η πιθανότερη ημερομηνία για τον ανασχηματισμό είναι η Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει τις οριστικές του αποφάσεις κατά το διήμερο της παραμονής του στην Αμερική. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα συζητήσει τις τελικές λεπτομέρειες τη Δευτέρα με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου

 Οι αμετακίνητοι και οι εκπλήξεις

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα έχει και δομικά χαρακτηριστικά, με την προσθήκη δηλαδή χαρτοφυλακίων που θα αναδεικνύουν συγκεκριμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως η προστασία των δασών και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως έγραψαν τα parapolitika.gr στο νέο σχήμα, η διαμόρφωση του οποίου δεν έχει ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, μοιάζουν αμετακίνητοι υπουργοί όπως ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μάλιστα έχει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο μπροστά του για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης.

 Δεδομένη πρέπει τέλος να θεωρείται η αξιοποίηση αρκετών βουλευτών, κυρίως της νεότερης γενιάς, όπως και οι «εκπλήξεις». Πάντως η εικόνα που υπάρχει είναι πως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει σε όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή η εβδομάδα πολιτικά φαίνεται πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

  «Ο κατάλληλος χρόνος» για την απόφαση

Η αναδόμηση της κυβέρνησης αυτό το χρονικό διάσημα εκτιμάται ότι ήταν μια απόφαση που είχε δρομολογηθεί από τις αρχές Αυγούστου και ο Σεπτέμβρης θεωρείται ο κατάλληλος χρόνος για να ανακοινωθεί καθώς η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τα δύσκολα με την κρίση του κοροναϊού, από την άποψη ότι διαθέτει πια τα «όπλα», τα εμβόλια, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ώστε να θωρακίσει την κοινωνία. Οι αποφάσεις για ενίσχυση του συστήματος Υγείας, η στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών, είναι κάποια από τα στοιχεία που δίνουν προβάδισμα στην χώρα μας και στην κυβέρνηση, σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού.

Αυτό που μπορεί να προτάξει η κυβέρνηση, όπως έχουν γράψει και χθες τα parapolitika.gr είναι ότι ο  αριθμός των εμβολιασμένων – με μία τουλάχιστον δόση – αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να σπάσει το φράγμα των 6.000.000 και με τα κίνητρα που έχουν δοθεί (και τα αντικίνητρα για να μην εμβολιαστεί κανείς) εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να έχει φτάσει και τα 7.000.000.

 

Previous Article

Koροναϊός: Σε «κόκκινο συναγερμό» τα νοσοκομεία – Γεμίζουν καθημερινά οι ΜΕΘ από ανεμβολίαστους

Next Article

«Καμπανάκι» Μόσιαλου: Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων και των νοσηλευθέντων στον Καναδά είναι ανεμβολίαστοι

Σχετικά Άρθρα