Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός: Ξεκίνησε η μεγάλη επιστροφή του Αυγούστου – Ανησυχητικά σενάρια για το φθινόπωρο

Ακριβό το τίμημα του φετινού καλοκαιριού – Νέα μέτρα στη μάχη για το χτίσιμο της ανοσίας

Ακριβό αναμένεται να είναι το τίμημα του καλοκαιριού για την δημόσια υγεία καθώς οι προβλέψεις όλων των ειδικών αναφέρουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων από τον Σεπτέμβριο, ασφυξία στις ΜΕΘ και δυστυχώς αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων.

Στη μεγάλη διασπορά τον Αύγουστο προστίθεται και ο μειωμένος ρυθμός εμβολιασμών, την ώρα που η Μετάλλαξη «Δέλτα» φουντώνει με τους ανεμβολίαστους να αποτελούν τον βασικό και πιο επικίνδυνο συνδυασμό που θα φέρει για άλλη μια φορά το σύστημα Υγείας στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να λάβει και νέα μέτρα προκειμένου να προστατέψει την δημόσια υγεία των πολιτών, αλλά και προκειμένου να καταφέρει να πείσει όσους ακόμη το σκέφτονται να εμβολιαστούν.

 Επιδημιολογικά σενάρια

Οι ειδικοί ξεδιπλώνουν τα επιδημιολογικά σενάρια για το φθινόπωρο και εξηγούν πώς θα κερδηθεί φέτος το στοίχημα των ανοιχτών σχολείων με τις μικρότερες «απώλειες» σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο.

 Ωστόσο εξακολουθεί να είναι έντονη η ανησυχία μετά και την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, κάτι που αναμένεται να εντείνει την επιδημιολογική πορεία της χώρας και την προβλεπόμενη εξέλιξή της τον Σεπτέμβριο. Στη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού από την αυξημένη κινητικότητα των διακοπών και την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» προστίθεται ο σημαντικά μειωμένος ρυθμός εμβολιασμών που μετέτρεψε σε εμπόδιο την επίτευξη ενός ισχυρού τείχους ανοσίας έναντι της COVID-19.

 Το τίμημα του Αυγούστου

Μολονότι η κατάσταση κρίνεται ακόμη ελεγχόμενη από τους ειδικούς, η αγωνία κορυφώνεται για το τι θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα και, κυρίως, μετά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων. Αναπόδραστα, το ζήτημα τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα για τη διαχείριση της πανδημίας τον εμβολιασμό μαθητών και καθηγητών, καθώς και την τήρηση ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να κερδηθεί το δύσκολο στοίχημα των ανοιχτών σχολείων.

 Ενδεικτικά είναι τα ραντεβού εμβολιασμού που κλείστηκαν συνολικά το δεκαήμερο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο: μόλις 72.000, όταν τις καλές ημέρες της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπερνούσαν τους 100.000.

Το καλοκαίρι ο κοροναϊός επέλεξε τα νησιά, γεγονός που πιστοποιούν οι δείκτες θετικότητας κορυφαίων τουριστικών προορισμών για την εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο όπως η Νάξος (9,60%), η Μύκονος (6,04%), η Πάρος (5,78%) και η Ρόδος (4,27%). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα αλλάξει άρδην έως τις 10 Σεπτεμβρίου: το επιδημιολογικό βάρος θα μετατοπιστεί ξανά στις μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, που συγκεντρώνει καθημερινά το ένα τέταρτο των νέων λοιμώξεων κοροναϊού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας.

 Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι

Προς το παρόν, στο στόχαστρο της πανδημίας βρίσκονται κυρίως οι ανεμβολίαστοι, αποτελώντας την πλειοψηφία των νοσηλειών και των νέων θανάτων – 355 έως προχθές. Ο αριθμός του ενήλικου ανεμβολίαστου πληθυσμού υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια.

 Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα και την εκτίμηση ότι όλοι θα μολυνθούμε από το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα», προκύπτει ότι 375.000 εξ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία και περισσότεροι από 25.000 θα εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του κοροναϊού, αριθμός εντούτοις χαμηλός που δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

Η διασπορά του ιού θα μεταφερθεί από τον επόμενο μήνα στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας, οπότε με τη λήψη κατάλληλων μέτρων θα αποτραπούν πιθανές συρροές νέων κρουσμάτων.

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ