Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Koροναϊός: Σε «κόκκινο συναγερμό» τα νοσοκομεία – Γεμίζουν καθημερινά οι ΜΕΘ από ανεμβολίαστους

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τη στασιμότητα στον εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 65+

Την ώρα που τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας δεν πέφτουν κάτω από 3.000 σε μέσο όρο και ήδη έχει σημάνει συναγερμός στις ΜΕΘ
των νοσοκομείων από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και της επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά.

Δύσκολο Σεπτέμβρη προβλέπουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων από κοροναϊό είναι ανεμβολίαστοι. «Το εμβόλιο μας προστατεύει για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή να πεθάνουμε…. κανένα εμβόλιο δεν προκαλεί μακροχρόνιες συνέπειες» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Καταληκτική ημερομηνία για τους επιστήμονες η 15η Σεπτεμβρίου, όταν οι περισσότεροι θα έχουν επιστρέψει στα μεγάλα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν και την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολίου. «Όσον αφορά την ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Στη Θεσσαλονίκη οι μονάδες εντατικής θεραπείας γέμισαν από πολίτες που νόσησαν από κοροναϊό, μόλις τέσσερις ημέρες πριν το τελεσίγραφο της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγεινομικούς. Η ανησυχία του κόσμου στην πόλη μεγαλώνει την ώρα που αυξάνουν τα κρούσματα. Το Ιπποκράτειο ολοκλήρωσε εφημερία με γεμάτες τις ΜΕΘ για κοροναϊό.

Που «κόλλησε« το τείχος ανοσίας

Μία μειοψηφία σκληρών αντιεμβολιαστών φαίνεται να είναι το εμπόδιο για αν χτιστεί το τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 7% έως 9,6%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» ότι παρά την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα οι αρνητές και οι αναποφάσιστοι που φθάνουν το 16% είναι εκείνοι που δημιουργούν τη μαύρη τρύπα στην πολυπόθητη επόμενη ημέρα κατά του κοροναϊού.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τη στασιμότητα στον εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 65+, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει ο εμβολιασμός των 18ρηδων και άνω.

Kίνδυνος κατάρρευσης των νοσοκομείων

Σε 72 ώρες εκπνέει η προθεσμία που έδωσε η κυβέρνηση στους υγειονομικούς. Από 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν κάνουν εμβόλιο θα βγουν σε αναστολή εργασίας. Την ίδια στιγμή ο διευθυντής Νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου εκπέμπει σήμα κίνδυνου για την επόμενη μέρα αφού 220 νοσηλευτές και 8 γιατροί του νοσοκομείου είναι ανεμβολίαστοι.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υποχώρηση της άποψης αυτής που είχαν οι ανεμβολίαστοι και αρχίζουν πάρα πολλοί και εμβολιάζονται δηλαδή τώρα το ποσοστό έχει πέσει από 20% περίπου σε 10% σε νοσηλευτικό προσωπικό» σημείωσε ο Νίκος Χαυτούρας, διευθυντής Νευροχειρουργικής νοσοκομείου Βόλου.

Στο νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με Covid σε απλές κλίνες και τρεις σε κλίνες ΜΕΘ. «Οι παθολόγοι είναι σε απόγνωση. Οι συνάδελφοι είναι ήρωες. Ένας γιατρός καλείται να καλύψει και τους ασθενείς με covid και τους άλλους ασθενείς. Για το νοσοκομείο σημαίνει ότι η γαστρεντερολογική θα είναι ένα βήμα πριν να κλείσει, πρόβλημα στο τμήμα ακτινολογίας, στο τμήμα γυναικολογίας και εκεί ένας συνάδελφος ο οποίος δεν εμβολιάστηκε στην παιδιατρική. Σας είπα ότι το νοσοκομείο μας είναι υποστελεχωμένο» πρόσθεσε ο κ. Χαυτούρας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ