«Μία ανάσα» πριν τον ανασχηματισμό – Με δομικές αλλαγές στη ΔΕΘ για την «επανεκκίνηση»

Share:

Οι μετακινήσεις, οι «νεοεισερχόμενοι» και οι… αποκεφαλισμοί

Σε τροχιά ανασχηματισμού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να προχωρήσει σε ευρείες και δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος.

Ειδικότερα, οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα, αναφορικά με τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και στην Εύβοια απετέλεσαν όπως φαίνεται, το έναυσμα του πρωθυπουργού να κάνει τώρα τις αλλαγές που αρχικώς σχεδίαζε για το τέλος του χρόνου.

 Με τη λογική της «επανεκκίνησης»   
 

Οι έως τώρα πληροφορίες μιλούν για έναν ανασχηματισμό που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σύνθημα της επανεκκίνησης με μια νέα κυβέρνηση, από το βήμα της ΔΕΘ, όπου  και αναμένεται να εξαγγείλει και τον προγραμματισμό του για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι τόσο σε επίπεδο υπουργών, όπου θα δούμε κυρίως μετακινήσεις, όσο και σε επίπεδο υφυπουργών που θα δούμε, πέρα από μετακινήσεις, και πολλές αλλαγές σε πρόσωπα. Θα υπάρξουν ωστόσο και οι εκπλήξεις με αρκετούς νεοεισερχόμενους στο κυβερνητικό σχήμα.

Στόχος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του, είναι να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, οι οποίες «θα στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη».

 Πότε θα ανακοινωθεί 

Όπως αναφέρουν οι πληοροφίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις αλλαγές που θα κάνει στην κυβέρνηση του. Ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο ο ανασχηματισμός να γίνει αύριο Δευτέρα, ενώ έχει μια σημασία πως για το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη έχει ήδη σταλεί η ατζέντα.  Ειδικότερα, τα σενάρια θέλουν μέχρι την Τρίτη το απόγευμα να έχει ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, ενώ νέες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν ότι ίσως ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το πρωί της Δευτέρας από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να συνοδεύσει την κόρη του που ξεκίνησε σπουδές στο Yale. Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα γίνει με την υφιστάμενη σύνθεση του οργάνου. Την ίδια μέρα ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά έναν γύρο υπηρεσιακών ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδος, τα οποία μάλλον δεν θα του επιτρέψουν να ανακοινώσει τις αλλαγές και να γίνει άμεσα η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ως πιθανότερος χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού τοποθετείται έως τα τέλη της εβδομάδας, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί αφενός με τον ανασχηματισμό και αφετέρου με τις εξαγγελίες που σχεδιάζει στη ΔΕΘ, την οποία θα εγκαινιάσει στις 11 Σεπτεμβρίου, να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης. 

                                        Τα χαρακτηριστικά του νέου σχήματος 

 1. Δομικός και σαρωτικός ανασχηματισμός

2. Θα σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο για την κυβέρνηση

3. Δε θα χαρακτηρίζει «αποτυχημένους» όσους τεθούν εκτός και «επιτυχημένους» όσους μπουν

4.Θα έχει πολλά νέα πρόσωπα, rotation και αντικαταστάσεις υπουργών

5.Θα μπουν στην κυβέρνηση αρκετοί βουλευτές

6. Θα σηματοδοτεί νέα διεύρυνση τηρώντας ισορροπίες και στο εσωτερικό της ΝΔ 

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ως πιθανό ενδεχόμενο το νέο κυβερνητικό σχήμα να φτάσει μέχρι τις εθνικές εκλογές, για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το 2022. 

Previous Article

Κοροναϊός: Πόσους πλήρως εμβολιασμένους έχει ανάγκη η Ελλάδα για το τείχος ανοσίας

Next Article

Σύνταγμα: Επεισόδια και μολότοφ στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών (εικόνες)

Σχετικά Άρθρα