Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό – Νέα χαρτοφυλάκια – Αρκετές εκπλήξεις – Ποιοι μένουν αμετακίνητοι

Κομβική η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σε ρυθμό… ανασχηματισμού
κινείται η κυβέρνηση, με τους περισσότερους υπουργούς να είναι σε αναμμένα κάρβουνα και την ακριβή ημερομηνία των σχετικών ανακοινώσεων να μην είναι ακόμα γνωστή.

«Όταν έρθει η ώρα, ο πρωθυπουργός θα αποδώσει ευθύνες και θα προβεί στην όποια ανακατάταξη λειτουργική ή οργανική χρειαστεί έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωνε την Παρασκευή ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Η ώρα αυτή φαίνεται πως πλησιάζει και αυτή είναι η εβδομάδα του πρώτου μεγάλου – και με αρκετές εκπλήξεις – ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είτε σήμερα είτε το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και ως προς τη στελέχωσή του και ως προς τη διάρθρωσή του. «Έχω αντιληφθεί πλήρως τις όποιες δυσλειτουργίες και σκοπεύω να τις διορθώσω, δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά οι δομές», τόνισε ο ίδιος σε συνεργάτες του (σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Πρώτο Θέμα’).

Πλέον η στιγμή θεωρείται η κατάλληλη. Στη μεγάλη κρίση με την πανδημία του κοροναϊού, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι πίσω: Οι αποφάσεις για τα lockdown, η ενίσχυση του συστήματος υγείας, η διαχείριση του τουριστικού ρεύματος, τα στοχευμένα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και φυσικά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. Ο αριθμός των εμβολιασμένων – με μία τουλάχιστον δόση – έσπασε χθες το φράγμα των 6.000.000 και με τα κίνητρα που έχουν δοθεί (και τα αντικίνητρα για να μην εμβολιαστεί κανείς) εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να έχει φτάσει και τα 7.000.000.

Συνεπώς, το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός, μετά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, είναι αυτό της επανεκκίνησης. Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις πολλές κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί και τώρα ρίχνει το βάρος της στην ανάπτυξη, στην ανάκαμψη της οικονομίας – με την αξιοποίηση και του πακέτου των 31 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, στην πράσινη μετάβαση και στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας.

Το «κουμπί» του restart θα το… πατήσει ο πρωθυπουργός στις 11 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και με τη συνέντευξη Τύπου την επομένη. Η πρώτη κίνηση, ωστόσο, θα είναι ο ανασχηματισμός, για τον οποίο φέρεται να έλαβε τις τελικές του αποφάσεις το Σαββατοκύριακο, κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, όπου μετέβη για να συνοδεύσει την κόρη του και να τη βοηθήσει να εγκατασταθεί στο Κονέκτικτατ, που θα ξεκινήσει τις σπουδές της ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο Yale.

Καθώς αύριο, Τρίτη, το απόγευμα μεταβαίνει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum 2021 και την Πέμπτη στη Γαλλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, πιθανή ημερομηνία για τον ανασχηματισμό είναι σήμερα. Δεν αποκλείεται ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται την Τρίτη το πρωί να συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση και ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα ο κ. Μητσοτάκης συζητήσει τις τελικές λεπτομέρειες με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς τούτο συγκλίνει και το γεγονός ότι η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου μοιράστηκε ήδη στους υπουργούς και περιλαμβάνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα έχει και δομικά χαρακτηριστικά, με την προσθήκη δηλαδή χαρτοφυλακίων που θα αναδεικνύουν συγκεκριμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως η προστασία των δασών και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο νέο σχήμα, η διαμόρφωση του οποίου δεν έχει ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, μοιάζουν αμετακίνητοι υπουργοί όπως ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μάλιστα έχει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο μπροστά του για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης. Δεδομένη πρέπει τέλος να θεωρείται η αξιοποίηση αρκετών «γαλάζιων» βουλευτών, κυρίως της νεότερης γενιάς, όπως και οι εκπλήξεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ