Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού – Ποιοι έχουν προτεραιότητα και πότε χορηγείται

Μελέτες δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση είναι αποτελεσματική σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας
για τη χορήγηση της «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμέται να δοθεί η έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης mRNA εμβολίου στους άνω των 60 ετών. 

Όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος η Μαρία Θεοδωρίδου, η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν δεδομένα από ελληνικές μελέτες τα οποία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η ίδια είπε ότι «θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε». Αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου συνέχισε, και προσέθεσε: «Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση αυτή για την τρίτη δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλια mRNA».

Σε σχετική ερώτηση για το αν αναμένεται κάποιο νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητείται για πολύ αργότερα και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα mRNA εμβόλια, αυτά είναι αποτελεσματικά για τις παρούσες μεταλλάξεις και κυρίως την μετάλλαξη Δέλτα.

Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα 

Μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, ωστόσο η ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην έγκριση της βάζει φρένο στα σχέδια κρατών τουλάχιστον προς το παρόν

Από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου τα άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να εμβολιαστούν εκ νέου.

Συγκεκριμένα, η τρίτη «αναμνηστική» δόση του εμβολίου στοχεύει σε εκείνους που δεν μπόρεσαν να έχουν ανοσολογική ανταπόκριση, βοηθά δηλαδή στο να μην είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο άτομα που λόγω ηλικίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε χώρους με αυξημένη έκθεση.

Προτεραιότητα θα δοθεί:

  • Σε μεταμοσχευμένους
  • Άτομα με συγγενή ανεπάρκεια
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, ενώ, «υποψήφιοι» για την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί. Αναμένεται να ακολουθήσουν οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πριν από 6 με 8 μήνες. Kαι έπειτα ακολουθεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός.

Η τρίτη δόση θα γίνεται περίπου 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Δηλαδή 20 μέρες από τη δεύτερη δόση.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ