Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Πόσοι βγαίνουν σε αναστολή

Αυξήθηκαν τα ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν έστω και στο παρά πέντε

Λήγει αύριο η προθεσμία που έχουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο ώστε να μην βγουν σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών.

Στη λίστα των ανεμβόλιαστων βρίσκονται υγειονομικοί- γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας.

 Αν και τις τελευταίες δύο ημέρες, καταγράφεται άνοδος στα ραντεβού που έχουν κλείσει υγειονομικοί για να κάνουν την πρώτη δόση, οι εκτιμήσεις λένε πως οκτώ με δέκα χιλιάδες θα βγουν τελικά σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις και της ΠΟΕΔΗΝ.

 “Γνωρίζουμε τον αριθμό των ανεμβολίαστων, αλλά κάθε μέρα αλλάζει το νούμερο αυτό, διότι όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το ποσοστό των υγειονομικών οι οποίοι έχουν νοσήσει και βεβαίως βγαίνουν από την εξίσωση. Επομένως, τα νούμερα είναι σαφώς μεγαλύτερα”, ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο ερώτημα πόσοι είναι οι υγειονομικοί σε όλη τη χώρα που τελικά δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

 Σημειώνεται πως τα ποσοστά των γιατρών που έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό είναι υψηλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες εκτιμώνται κοντά στο 91% στο δημόσιο τομέα, είναι όμως χαμηλότερα στο νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου στο 80%), όπως και στο διοικητικό προσωπικό.

 «Ο νόμος θα εφαρμοστεί»

“Τονίζουμε ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η τελευταία ημέρα κατά την οποία ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί. Μπορεί και αργότερα, μιλάω για την αρχή του μέτρου”, ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Κοντοζαμάνης.

 “Από εκεί και πέρα ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Πέραν τούτου, και με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

 “Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν” συμπλήρωσε.

 Εντωμεταξύ, χθες απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα υγειονομικών για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να “παγώνει” το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Πλέον αναμένεται να εξετάσει το Τμήμα αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ