Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Koροναϊός: Συναγερμός μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Μu» – Ανησυχία για διασωληνωμένους

Μέχρι στιγμής, έξι κρούσματα του νέου στελέχους έχουν καταγραφεί στη χώρα

Ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων
της μετάλλαξης «Mu» στην Ελλάδα, θέτοντας εκ νέου κυβέρνηση και ειδικούς σε συναγερμό για τη γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέχρι στιγμής, έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» έχουν καταγραφεί στη χώρα: δύο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που κυριαρχεί στη χώρα μας, καθώς χθες επιβεβαιώθηκαν 899 νέα κρούσματα.

Υπό παρακολούθηση η νέα μετάλλαξη

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη «Μu», ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική.

Όπως σημείωσε, άπαξ και μία μετάλλαξη εξαπλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωσή της. Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα ως προς αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Ανησυχία για τους διασωληνωμένους

Την ίδια ώρα, τα υψηλά νούμερα που παρατηρούνται, ιδίως στους διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ, δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, το ποσοστό των μη εμβολιασμένων πολιτών που διασωληνώνονται στις ΜΕΘ λόγω κοροναϊού είναι σταθερά άνω του 90%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232. 

Αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι το πώς θα κινηθεί η πανδημία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αναφέρθηκε στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές και την άλλου τύπου κινητικότητα, αιτιολογώντας τα σημάδια της σταθεροποίησης που παρατηρούνται.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας μετά τον εμβολιασμό και των νέων, που συμβάλλει στον έλεγχο που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», ως εκ τούτου προχώρησε σε νέα έκκληση για εμβολιασμό.

Διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση, επισημαίνοντας ότι «αν είχαμε 10% περισσότερο ποσοστό εμβολιασμού θα είχαμε περίπου 100 διασωληνωμένους τώρα».

Και ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «ο εμβολιασμός δεν αύξησε τις μεταλλάξεις», δίνοντας επ’ αυτού μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση να αυξάνει την δημιουργία μεταλλαγμένων στελεχών».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ