Κοροναϊός: Μετάλλαξη Δέλτα και ανεμβολίαστοι φέρνουν «βαρύ» χειμώνα – Πότε αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Share:

Φόβος για έκρηξη κρουσμάτων

«Κόκκινο» χτυπά η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα
που άρχισε να έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, όπως αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι ενώ αρκετοί από τους διασωληνωμένους είναι νεότερης ηλικίας, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα παρουσιάζει έντονη διασπορά σε αυτό το ηλικιακό κοινό.

Με τα κρούσματα του κοροναϊού να είναι τις τελευταίες μέρες σταθερά πάνω από 2.000, οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν όλο και χειρότερους δείκτες ενώ τρόμο προκαλούν οι προβλέψεις για νέα έκρηξη κρουσμάτων, τον χειμώνα. 

 Οι ειδικοί προειδοποιούν για εφιαλτικό χειμώνα και πυκνώνουν τις εκκλήσεις για εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μαγιορκίνης: «Βαρύς χειμώνας» για τους ανεμβολίαστους – Πότε αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Σε αυτή τη φάση βλέπουμε μία σταθερή ήπια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, διότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας. Είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Αλλά και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm τονίζει ότι η επιδημία σε κάθε περίπτωση θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από ό,τι πριν, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση του εμβολιασμού από οποιοδήποτε στέλεχος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς» για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα ληφθεί για λόγους διαχείρισης κινδύνου.

Για τα Χριστούγεννα ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέει ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά, ενώ όσον αφορά το ερώτημα πότε πετάμε τις μάσκες απαντά: «Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Μίνα Γκάγκα: Αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση θα κλείσουν τα σχολεία

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων σε λίγες ημέρες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε ότι ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις. «Φυσικά αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία… Θα παρακολουθήσουμε. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα» είπε η κυρία Γκάγκα.

Previous Article

Κοροναϊός: Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το κίνημα των αρνητών της διασωλήνωσης – Απειλούν γιατρούς (Βίντεο)

Next Article

Έκθεση – «βόμβα» στο Μαξίμου: Εως 2.000.000 Αφγανοί στα ελληνικά σύνορα – Φόβοι για θερμό επεισόδιο στον Έβρο

Σχετικά Άρθρα