Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιάννης Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: Η παρουσία και ο λόγος του κ. Πολάκη έκανε πολύ μεγάλη ζημιά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά ”ψάρευε στα θολά νερά”», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Θετικό ότι εμβολιάστηκε ο Παύλος Πολάκης, δεν έχω καταλάβει αν εμβολιάστηκε επειδή ήρθε το φθινόπωρο ή επειδή είναι υποχρεωτικό να το πράξει ως υγειονομικός
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η παρουσία και ο λόγος του κ. Πολάκη όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε πολύ μεγάλη ζημιά ενώ είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά «ψάρευε στα θολά νερά».

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, λέγοντας ότι θα αξιοποιηθεί στις κατηγορίες των εργαζομένων, όπου υπάρχει χαμηλός εμβολιασμός.

Ακόμη είπε πως βούληση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει εκ νέου η οικονομία.

Παράλληλα επισήμανε ότι στοίχημα της κυβέρνησης είναι η έναρξη της σχολικής περιόδου, ενώ είπε πως το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως στόχος είναι να λειτουργήσει η δια ζώσης εκπαίδευση παντού, και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα δει τι θα πράξει εάν υπάρξει σχετική εισήγηση των ειδικών.

Μεταξύ άλλων, είπε πως υπάρχει συνεννόηση με την εκκλησία που έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό και πως τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέδωσε τις ανατιμήσεις σε αντικειμενικούς παράγοντες, ενώ είπε ότι οι μειώσεις φόρων αύξησαν τα εισοδήματα των Ελλήνων.

Υπεραμύνθηκε της επιλογής του Χρήστου Στυλιανίδη ως επικεφαλής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπαρξιακά δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα περιβάλλον και σε κανένα είδος αντιπαράθεσης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον εμβολιασμό του κ. Πολάκη και αν πιστεύει ότι τον οδήγησε σε αυτό η υποχρεωτικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Τι τον οδήγησε ο ίδιος το ξέρει, δεν ξέρω αν είναι το Φθινόπωρο που είπε ο κ.Τσίπρας ή η υποχρεωτικότητα για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του γιατί όπως ο ίδιος έχει πει συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του πάντως το γεγονός ότι εμβολιάστηκε πρέπει να αναζητηθεί σε ένα από αυτά τα δύο. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι θετικό δυστυχώς όμως είχε προλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα να κάνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά. Πάρα πολύ μεγάλη ζημιά με τη στάση του, πάρα πολύ μεγάλη ζημιά με τα μηνύματα που εξέπεμπε, όχι μόνο ως πρόσωπο, όχι το γεγονός ότι ήταν πρώην υπουργός Υγείας αλλά γιατί είχε υποφορτιστεί, στρατηγικά νομίζω, από το ΣΥΡΙΖΑ με να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να ψαρεύει στα θολά νερά όλου αυτού του ακροατηρίου χωρίς να μπορεί να αντιπαραθέσει μια επιχειρηματολογία που να τεκμηριώνεται επιστημονικά με βάση που εθνικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί λέγαν για το εμβόλιο».

«Γενικώς σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών εισπράττουμε κάποια ακαταλαβίστικα μηνύματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δηλαδή από τη μια συμφωνούν για την προτεραιοποίηση από την άλλη πιστεύουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι υγειονομικοί, μας λένε όμως ότι πρέπει να συνεχίσουμε μια συζήτηση μέχρι που δηλαδή τι δεν έχει γίνει στη συζήτηση αυτή για να πεισθούν ακόμα; Εισαγάγουν την έννοια της προαιρετικής υποχρεωτικότητας με έναν τρόπο. Δηλαδή σε ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να αναζητάς συνεχώς τη διάσταση του γκρίζου αφού καταλαβαίνεις ότι έχει εξαντληθεί όλη η διαδικασία της ενημέρωσης, της επικοινωνίας, της πειθούς , της συζήτησης που κρατάει 8-9 μήνες με το εμβόλιο όχι μόνο για τους υγειονομικούς, όταν είσαι κυβέρνηση πρέπει να παίρνεις και μέτρα δηλαδή κάπως να θωρακίζεις του πάντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά του κ.Πολάκη, εγώ κρίνω τα γεγονότα. τα γεγονότα μέχρι τώρα δείχνουν ότι με τη στάση που αποφάσισε να κρατήσει η οποία δεν νομίζω ότι ήταν μόνο μια προσωπική του επιλογή, εγώ νομίζω ότι ήταν μια κεντρική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, κολακείας, να χαϊδεύει αυτιά, να μην λεει τα πράγματα με τ’ όνομά τους σε συγκεκριμένα κοινά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει μόνο για την πανδημία, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ήταν πλατφόρμα, όχημα αυτό για το ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Την τερματίζει τώρα αυτή την επικοινωνία με τον εμβολιασμό Πολάκη;

«Θα φανεί, αν ο ίδιος αναπτύξει αυτή την επιχειρηματολογία και τη στηρίξει με τη στάση του ειλικρινά απέναντι στους followers, τους ανθρώπους με που παρέλασε αυτός και άλλοι σε πορείες θα είναι θετικό. Μένει να το δούμε κατά πόσο θα κινηθούν στον αστερισμό της ουσίας, της ειλικρίνειας, της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας σε ότι αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό ή θα μας συνεχίσουν σε αυτά που μας είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα και τα οποία έκαναν μεγάλη ζημιά», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή η οποία υπάρχει για να αξιοποιηθεί σε όλες εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων που θα θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα ή που οι ρυθμοί εξέλιξης των εμβολιασμών δεν είναι τέτοιοι που θα μας ικανοποιούν. …Κανένας δεν εξαιρείται και καμιά προτεραιοποίηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Η επιλογή της υποχρεωτικότητας είναι μια επιλογή που την έχουμε, ανάλογα και αντίστοιχα εφαρμόζεται και στον υπόλοιπο κόσμο, ότι αποφασιστεί θα γίνει με βάση τους νόμους που ισχύουν εδώ και διεθνώς και θα γίνει για το λόγο που έγινε και στους υγειονομικούς. Για να προστατευτούν και οι ίδιοι και για να θωρακιστεί η ζωή στη δημόσια σφαίρα. …Όταν χρειαστεί να πούμε κάποια πράγματα παραπάνω ή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα προφανώς αυτό θα συνδέεται και με τις συνέπειες που θα αναλαμβάνει κανείς αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτό πρέπει να ανταποκριθεί. Δεν είμαστε όμως εκεί προς το παρόν».

«Είμαστε εδώ για να παρατηρούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση αυτή και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε, θα παρέμβουμε. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι αντανακλαστικά τα οποία δείχνουν γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων σε χρόνους πολύ ταχύτερους από αυτούς που είχε συνηθίσει ο κόσμος παλιότερα. Αλλά υπάρχει η βούληση και η πρόθεση της κυβέρνηση να μην ξανακλείσει η οικονομία. Προκειμένου να μην ξανακλείσει η οικονομία και δεν εννοώ μόνο τα επαγγελματικά και τα επιχειρηματικά, εννοώ να μην ξανακλειστούμε όλοι σπίτι μας, θα κάνουμε ότι απαιτείται και ότι χρειαστεί. Σε αυτή τη φάση με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών δεν έχει προκριθεί η ιδέα της αύξησης της υποχρεωτικότητας παντού εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα η έναρξη της σχολικής περιόδου, το υπουργείο Παιδείας εδώ και εβδομάδες προετοιμάζει την υλοποίηση του πλαισίου που έχει αποφασιστεί, είναι γνωστές οι δράσεις σε ότι αφορά και τα τεστ και τις μάσκες και τα μέτρα προφύλαξης. Δείχνουν ότι αυτού του είδους τα μέτρα αποδίδουν, ρίχνουν πολύ χαμηλά τα ποσοστά νοσηλείας σε κάποιες χώρες που εφαρμόζονται με αυτό τον τρόπο. Είμαστε εδώ να δούμε όποτε χρειαστεί επιπλέον παρεμβάσεις προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε αυτό που φοβούνται όλοι. Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα μεγάλο ορόσημο. Θέλουμε να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε όλες τις βαθμίδες και η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται σε αυτό», σημείωσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση για υποχρεωτικότητα παντού ανάλογα με τις εξελίξεις, ανέφερε: «Η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όποια έκταση απαιτηθεί. Εννοώ στις επαγγελματικές κατηγορίες ή σε ηλικιακές ομάδες εξαιρουμένων των ανηλίκων».

ΔΗΜ: Δηλαδή μπορεί να συμβεί να έχουμε υποχρεωτικότητα σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες;

«Εάν μας εισηγηθούν κάτι τέτοιο οι επιστήμονες και φτάσουμε σε σημεία που ενδεχομένως κριθεί αναγκαίο δεν μπορώ να το αποκλείσω. Δεν είμαστε όμως εκεί. Είναι μια επιλογή η οποία είναι στο τραπέζι, πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει, με τους ρυθμούς που εξελίσσεται ο εμβολιασμός, με τα προστατευτικά μέτρα που διαχωρίζουν τον τρόπο αντιμετωπίσεις εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων δεν θα χρειαστεί να γίνει η επέκτασή της. Είμαστε εδώ έχοντας όλα τα σενάρια που μπορεί να είναι απαραίτητα προκειμένου να μην κλείσει η χώρα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν θα συζητήσουν την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των ιερέων αν υπάρξει ανάγκη, απάντησε: «Υπάρχει με την Εκκλησία μια συνεννόηση η οποία έχει αποδώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ήδη για τους ναούς και τις εκκλησίες υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά εάν εκεί χρειαστεί να γίνουν επιπλέον πράγματα πάντα σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο νομίζω ότι θα βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση».

Αναφορικά με το κύμα των αυξήσεων, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη εν πολλοίς αύξηση των τιμών σε όλο τον κόσμο προφανώς αυτό θα αγγίξει και τη χώρα μας. Προφανώς θα έχουμε ανατιμήσεις που οφείλονται σε αντικειμενικούς παράγοντες τους οποίους δεν μπορεί να λύσει κανείς από μόνος του. Όταν ένα κοντέινερ από την Κίνα ερχόταν μέχρι πριν από 25 μέρες με 1.500€ και τώρα έρχεται με 13.500€ δεν χρειάζεται να είναι κανείς ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΝΔ ούτε ΚΙΝΑΛ για να καταλάβει ότι αυτό θα φέρει αλλαγές. Πως αντιμετωπίζονται αυτές οι διακυμάνσεις και τι πρέπει να κάνουμε για να περάσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια ή με μικρότερο αποτύπωμα στις τσέπες των νοικοκυριών αυτή τη μεταβατική περίοδο; Με τη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία η πραγματικότητα είναι ότι αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα στις τσέπες των Ελλήνων. Η αλήθεια είναι ότι οι μειώσεις των φόρων που κάναμε και η λογική αυτή στην οποία θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, ο Πρωθυπουργός θα πει πράγματα στη ΔΕΘ για αυτά, έχουμε μεγαλώσει το διαθέσιμο εισόδημα στις τσέπες των καταναλωτών για να μπορούν ανάμεσα στα υπόλοιπα να ανταπεξέρχονται και σε τέτοιου είδους ζητήματα. Δεύτερον υπάρχουν τομείς όπως της ενέργειας, του ηλεκτρικού ρεύματος που προφανώς εκεί χρειάζονται ενδεχομένως πιο στοχευμένες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις».

«Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος από πολύ νωρίς έχει εντοπίσει το θέμα, αναφέρθηκε σε αυτό εκτός ατζέντας και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, θα πει πράγματα στη Θεσσαλονίκη για την συγκεκριμένη κατηγορία. Νομίζω ότι θα είναι πολυ ουσιαστικές και πολύ αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις του αλλά πρέπει να αφήσουμε τον ίδιο να τις πει το Σάββατο. Και ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την εποπτεία της αγοράς σε μια σειρά από πράγματα έτσι ώστε να μην εργαλειοποιηθεί αυτό το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται απέξω, ούτε για να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά γιατί όλοι λένε ότι θα είναι παροδικό και θα πάμε σε μια διόρθωση σε πιο φυσιολογικές τιμές πολύ σύντομα. Να μην επιτρέψουμε λοιπόν να εργαλειοποιηθεί αυτό, να μην πάμε σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή σε μεθόδους αισχροκέρδειας», διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου.

ΔΗΜ: Θα μπει στο τραπέζι και η διατίμηση;

«Στις σύγχρονες αγορές και στις ελεύθερες οικονομίες η διατίμηση δεν αποδίδει μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργεί απ’ ότι άλλα. Έχει και η αγορά τους δικούς της ρυθμούς και τους δικούς της κανόνες που λειτουργεί, η κυβέρνηση φυσικά δεν πρόκειται να αφήσει ούτε μόνο την αγορά να αντιμετωπίσει από μόνη της το θέμα της ακρίβειας ούτε το κράτος να ρυθμίσει πόσο θα αγοράζει και πόσο θα πουλάει ο καθένας, δεν είναι σύγχρονη οικονομία αυτή και ούτε είναι μια πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη σαν και αυτή που έχει η χώρα μας και που θα ανακοινωθεί και σήμερα για το ΑΠΕ ή τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα απόλυτα νούμερα ανάπτυξης που περιμένουμε για τη φετινή χρονιά. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική που θα μεγαλώνει τον πλούτο, που θα εξασφαλίζει συμμετοχή στον πλούτο σε όλο και περισσότερους. Έχει γίνει αυτό, το ξέρουν οι έλληνες πολίτες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι μισθωτοί υπάλληλοι έχουν δει πως με τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει μεγαλώσει το εισόδημα που μπαίνει στο σπίτι, το έχουν δει οι άνεργοι που βρήκανε δουλειά. Χρειάζεται και αυτή η πολιτική και χρειάζεται και η εποπτεία της αγοράς», εξληγησε.

Αναφορικά με επιλογή του κ. Στυλιανίδη και την κριτική που δέχεται, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Ο πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική επιλογή συνολικά για την πολιτική ηγεσία σε ένα πολύ κρίσιμο και ιδιαίτερο χαρτοφυλάκιο. Νομίζω ότι ο καλύτερος ευρωπαίος πολιτικός, με βάση το βιογραφικό του και τα πεπραγμένα του, για τη διαχείριση κρίσεων και για την πολιτική προστασία είναι ο υπουργός που θα έχει τη διοίκηση του συγκεκριμένου υπουργείου στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι ένας τέτοιος άνθρωπος απάντησε θετικά στην πρόσκληση να αναλάβει αυτό το βαρύ καθήκον που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης δείχνει και πράγματα και για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και για την εκτίμηση και το κύρος που έχει ο πρωθυπουργός σε προσωπικότητες και σε κοινά τέτοιου τύπου στο εξωτερικό… Αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδο ορισμένων να προσπαθήσουν να ταυτίσουν πρόσωπα με πράγματα που οι ίδιοι έχουν στο μυαλό τους χωρίς καν να μπορούν να δουν και να αντιληφθούν τη μεγάλη εικόνα. Που στην περίπτωσή μας η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε ένα πεδίο μπροστά μας, το ζήσαμε και πρόσφατα με τις πυρκαγιές, το ζούμε συνεχώς με την κλιματική κρίση και με την ανάγκη να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο, να πάμε πιο πολλά βήματα μπροστά από τα όσα ήδη έχουμε κάνει στην πολιτική προστασία και ως προς την κατεύθυνση αυτή η φιλοδοξία της κυβέρνησης και της χώρα είναι μια, να έχουμε το καλύτερο σύστημα πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των ανθρώπων αυτών για να πάμε πολλά βήματα μπροστά.

ΔΗΜ: Άρα η αναφορά του κ. Τσίπρα χθες στη συνέντευξη ότι ήταν φανατικός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει να κάνει με τα αδιέξοδα του ιδίου;

«Έχει να κάνει με την προφανή αδυναμία να ερμηνεύσει την πραγματικότητα και τις ανάγκες του κόσμου και της πατρίδας όπως είναι σήμερα. Ο κ. Τσίπρας είναι καλός με τα κλισέ και με τις αντιφάσεις του και να κινείται σε μια πραγματικότητας που ο ίδιος κατασκευάζει αυτό όμως εκτιμώ ότι είναι πολύ μακριά από τα θέλω και τις ανάγκες των πολιτών σήμερα και πάντως είναι πολύ μακριά από τη δική μας οπτική και τη δική μας πολιτική και τις δικές μας προσδοκίες για την Ελλάδα που πρέπει να οικοδομήσουμε. Ο κόσμος σήμερα νοιάζεται για αποτελεσματική πολιτική παντού. Ο κόσμος που έπαθε τη ζημιά που έπαθε από τις πυρκαγιές νοιάζεται για το πώς θα πάρει τις αποζημιώσεις του και για το πώς θα αποκατασταθούν οι περιοχές του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με το θέμα Αποστολάκη, δήλωσε: «Ότι ήταν να ειπωθεί για αυτή την ιστορία είναι γνωστό, τα πραγματικά περιστατικά έχουν οδηγεί όλους στο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. …Δεν είναι δικιά μου δουλειά να ερμηνεύω τι θέλει και τι δεν θέλει ο κ. Τσιπρας πολιτικά όμως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι υπαρξιακά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον δεν του εξασφαλίζει από την αρχή, ανεξαρτήτως γεγονότων, κατάληξης πολιτικού διακυβεύματος, την επιλογή να βγαίνει και να λεει «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης». Υπαρξιακά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί σε άλλου τύπου πολιτική αντιπαράθεση. …Εδώ είναι υπαρξιακά πολιτικά το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι είναι στο αντί και είναι στο αντί γιατί έχουν επιλέξει η μοναδική τους κριτική να είναι η ευθεία επίθεση στην προσωπικότητα, στον χαρακτήρα, πολλές φόρες σε πιο προσωπικά θέματα του ίδιου του πρωθυπουργού ανεξαρτήτως ποιο είναι το θέμα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ