Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συναγερμός στην κυβέρνηση για κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν – Αυστηρά μέτρα σε Έβρο και Αιγαίο – Προειδοποιήσεις Μητσοτάκη, Δένδια

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μία – κρίσιμη – φράση στο κείμενο συμπερασμάτων:
Υψηλόβαθμες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν τεθεί στον ανώτατο βαθμό ασφαλείας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Αφγανιστάν. Η αναφορά αυτή έγινε τόσο για το κομμάτι της συνοριακής φύλαξης, στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, όσο και σε εκείνο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή και σε διαρκή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου μεγάλου προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν, ιδίως μάλιστα μετά την πλήρη πια επικράτηση των Ταλιμπάν σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Χθες, κατά τη συνάντησή του με τους Γερουσιαστές των ΗΠΑ Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. Παρόμοια ήταν η θέση που εξέφρασε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο είναι σε τακτική επικοινωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Για την ώρα δεν υπάρχουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές, αλλά εάν εκδηλωθούν οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε γειτονικές χώρες και όχι να προωθηθούν προς την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία για την αποτελεσματική διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και η διακίνηση ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο καγκελάριος της Αυστρίας. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς μάλιστα επαίνεσε την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει πλέον στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αφορμή της παρουσίας του στο διεθνές φόρουμ της Σλοβενίας την περασμένη εβδομάδα έκανε σαφή την ελληνική θέση: «Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μάλιστα, «δείχνοντας» με σαφήνεια προς την πλευρά της Τουρκίας έχει ήδη προειδοποιήσει τους ομολόγους του στην Ε.Ε. για «το ενδεχόμενο ορισμένες χώρες να προσπαθήσουν να εργαλειοποιήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ