Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα – Ποιους αφορά, ποιοι θα ακολουθήσουν

Τι ισχύει για έγκυες και παιδιά

Την επόμενη εβδομάδα, στις 14 Σεπτεμβρίου
, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να διευκρινίζει χθες ποιες κατηγορίες πληθυσμού αφορά.

Όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση, η τρίτη δόση θα παρασχεθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας στον πρώτο εμβολιασμό, σε άτομα που τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης μακρού χρόνου από ηλικία εμβολιασμού.

Επίσης, η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για την τρίτη δόση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω νοσημάτων που δεν οικοδομούν ανοσία. Στην ομάδα αυτή ανήκουν:

• Μεταμοσχευμένοι
• Άτομα με καρκίνο
• Νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
• Άτομα με άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα ή νοσήματα σε ειδική θεραπεία που μειώνει τη νοσιακή αντίδραση και καθιστά τα άτομα ευάλωτα.

Ποιοι θα ακολουθήσουν

Σύμφωνα με την ίδια, τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα», είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».

Ερωτηθείσα η κυρία Θεοδωρίδου για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά, καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Μειώνονται τα αντισώματα

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση θα μπορούν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην χαμηλή ανοσία λόγω παρέλευσης συγκεκριμένου χρόνου.

Όπως είπε για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες, σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση» , είπε και προσέθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Εμβολιασμοί εγκύων

Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τις έγκυες σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.

Η ίδια ανέφερε ότι από τις 29 έγκυες που έχουν μέχρι τη Δευτέρα 6/09/2021 νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κοροναϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε δυόμισι χιλιάδες εγκύους -είναι δεδομένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης».

Εμβολιασμοί παιδιών

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι αυτός γίνεται για τρεις λόγους και εν όψει ανοίγματος των σχολείων και αυτοί είναι: η προστασία των ίδιων των παιδιών, η προστασία της κοινότητας όσον αφορά τη μετάδοση του κοροαϊού, αλλά και για να περιοριστούν οι πιθανότητες να μην έχουμε νέες μεταλλάξεις.

«Καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων παίζουν οι ίδιοι γονείς τους, οι παιδίατροι, ο οικογενειακός γιατρός αλλά και οι έφηβοι που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία τους για να εμβολιαστούν», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ