Eμβολιασμός παιδιών και από παιδιάτρους – «Πράσινο φως» από τον Μητσοτάκη

Share:

Τι είχαν προτείνει οι παιδίατροι

Το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 χρόνων και από τους παιδιάτρους, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού άκουσε τις ομόφωνες εισηγήσεις των φορέων, των εκπροσώπων των επιστημονικών παιδιατρικών εταιριών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιων Παιδιάτρων, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στην συμμετοχή του συγκεκριμένου ιατρικού κλάδου στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να οργανώσει άμεσα την υλοποίηση του σχεδίου.

Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων με τη συμβολή των περίπου 3.500 παιδιάτρων της χώρας είχε τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων των αρμόδιων αρχών από τις αρχές του καλοκαιριού, που δόθηκε το «πράσινο φως» για τη θωράκιση των παιδιών άνω των 12 χρόνων.

Το 75% των εμβολιασμών γίνεται από τους παιδιάτρους

Οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων είχαν συναντήσεις με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για αυτό το θέμα, δεδομένης της καταλυτικής συμβολής τους στον εμβολιασμό γενικώς των παιδιών αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρούν με τους γονείς.

Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε προταθεί από τους ίδιους να αναλάβουν τον ίδιο ρόλο και στη διαχείριση του νέου εμβολίου. Κατά πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν θετικά και το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διευθέτηση τεχνικών θεμάτων, όπως π.χ. ο τρόπος διάθεσης των εμβολίων στους ιδιώτες παιδιάτρους.

Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 χρόνων μπορούν να λάβουν μόνο σκεύασμα mRNA, οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης του οποίου έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά εμβόλια. Κι αυτό διότι πρόκειται για φιαλίδια των πέντε δόσεων που διατηρούνται κλειστά στο ψυγείο για 28 ημέρες, αλλά εάν ανοιχθούν πρέπει να χορηγηθούν εντός λίγων ημερών.

Εμβολιασμένο το 9,6% στην ηλικιακή ομάδα 12-14

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.

Ποιοι οι λόγοι

Χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, παρέθεσε τους βασικότερους λόγους για τον εμβολιασμό των παιδιών:

Πρώτον για την ατομική τους προστασία και τη σωματική, ιδιαίτερα αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, αλλά και την ψυχική.

Δεύτερον, σημαντική είναι η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Τρίτον, μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα της κοινότητας

Τέλος, η μείωση πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Previous Article

Bloomberg: Αντιμέτωπη με σοκ στις τιμές ενέργειας ολόκληρη η Ευρώπη – Προειδοποιήσεις για πολύ δύσκολο χειμώνα

Next Article

Eμβολιασμός παιδιών και από παιδιάτρους – Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη

Σχετικά Άρθρα