Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μίκης Θεοδωράκης: Η τελετή αποχαιρετισμού στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη – Το τελευταίο αντίο πριν το ταξίδι στον Γαλατά Χανίων (Εικόνες – Βίντεο)

Όλος ο πολιτικός κόσμος βρίσκεται στη Μητρόπολη για τον αποχαιρετισμό στον παγκόσμιο Έλληνα

Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το πλήθος όταν το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στον καθεδρικό ναό της Μητρόπολης Αθηνών, 
όπου στις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε η τελετή αποχαιρετισμού στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη. Στον ναό βρίσκονται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, o Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφος του Μπέτυ Μπαζιάνα, η Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Βελόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Βούτσης, η Σοφία Σακοράφα, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Γιώργος Λιάνης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Μπακογιάννης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Κώστας Τασούλας, η Λίνα Μενδώνη, ο Νικολάς Γιατρωμανωλάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιώργος Πατούλης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πρέσβεις ξένων χωρών, ενώ δίπλα στο φέρετρο βρίσκεται η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Σακελλαροπούλου: Άνθος φυτρωμένη στη μνήμη όλων μας

«Μαζί με τους μεγαλύτερους τον αποχαιρετούν και οι νεότερες γενιές, οι νέοι και οι έφηβοι. Τον αποχαιρετούν άνθρωποι αλλά και οι τόποι, η Χίος, η Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, η Τρίπολη. Η Αθήνα, τα Χανιά, η Αλεξανδρούπολη. Οι τόποι εξορίας», είπε ξεκινώντας τον επικήδειο λόγο της, η Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν μέσα από τον συνδυασμό μουσικής παράδοσης και σύγχρονου μέλους θέλοντας να εκφράσει την απέραντη ευαισθησία και το πάθος του λαού μας». Η Πρόεδρος τον χαρακτήρισε «άνθρωπο της πάλης» και ταυτόχρονα «αθεράπευτα ρομαντικό».

«Δεν πρόδωσε ποτέ την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την απαίτηση για δικαιοσύνη και την πίστη στα προστάγματα της τέχνης του», υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κουτσούμπας: Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς

Πολλά ήταν τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν πριν να ξεκινήσει τον αποχαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«’‘Βροντάνε στράτες κι αγορές” μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη. Πλήθος ανθρώπων από όλες τις ηλικίες, απ’ όλες τις γενιές βρίσκονται τις τρεις αυτές μέρες εδώ για να σε αποχαιρετήσουν. Σεμνά, μα όχι βουβά.

Με τα τραγούδια σου σε αποχαιρετάμε, όπως αξίζει σε εκείνους που λεβέντικα ροβόλισαν τον κόσμο. Και ένας ψίθυρος περνά από στόμα σε στόμα: ”Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς. Και έτσι είναι. Χωρίς εσένα θα ήμασταν αλλιώς”», είπε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας τον επικήδειο λόγο του.

«Έσμιξες ”τους τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους”, μαθαίνοντάς μας πως για να είσαι δυνατός, πρέπει να είσαι ευαίσθητος», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «‘Έφερες την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε για σένα ο Γιάννης Ρίτσος, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Να μην ξεχωρίζει τη ζωή του από τη ζωή του εργαζόμενου, από τη ζωή του πρωτοπόρου λαϊκού αγωνιστή, να είναι ένας απλός στρατιώτης στην ακατάβλητη στρατιά των λαϊκών ανθρώπων που μάχονται για τη ζωή. Δικά σου τα λόγια», είπε κλείνοντας.

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης ο κόσμος αποχαιρέτησε τον κορυφαίο δημιουργό

Στις 14:00 ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη, όπως είχε ανακοινωθεί, αν και υπήρχε πολύς κόσμος έξω από τη Μητρόπολη που δεν κατάφερε να πει το τελευταίο αντίο στον μεγάλο μουσουργό.

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης ο κόσμος αποχαιρετούσε τον κορυφαίο δημιουργό φωνάζοντας «αθάνατος». Χιλιάδες πολίτες παραμένουν έξω από τη Μητρόπολη, ενώ όπως και τις πρώτες δύο μέρες του λαϊκού προσκυνήματος επικρατούσε το αδιαχώρητο στον χώρο έξω από τον ναό.

Λίγο μετά τις 14.15 έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών Δημήτρης Κουτσούμπας, κρατώντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο χέρι. Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, θα θα εκφωνήσει τον επικήδειο στην τελευτή αποχαιρετισμού.

5369346

Στο σημείο πριν από λίγο έφτασε και η Αλέκα Παπαρήγα. «Ότι και να πω νομίζω ότι θα είναι φτωχό» δήλωσε εμφανώς συγκινημένη.

«Aυτές τις μέρες ο Μίκης απογείωσε την ελληνική γλώσσα. Ακούστηκαν τόσο όμορφα λόγια που ότι και αν πω εγώ θα είναι φτωχά. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση, σιωπή και απέραντο θαυμασμό γιατί χώρεσε στο έργο του το λαό και τους αγώνες του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την τελετή αποχαιρετισμού, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Πειραιά για να ξεκινήσει το ταξίδι προς την Κρήτη, όπως επιθυμούσε και ο ίδιος. Ο Δήμος Πειραιά με μια λιτή, συγκινητική τελετή στο λιμάνι του Πειραιά, θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Στις 19:00 η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά θα βρίσκεται στην πύλη Ε3 για να «αποχαιρετήσει» τον σπουδαίο Έλληνα, με τις δικές του μουσικές συνθέσεις. Για τον λόγο αυτόν και προκειμένου να παραστούν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελετή στο λιμάνι, μεταφέρθηκε μια ώρα νωρίτερα η προγραμματισμένη σημερινή συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά από όλες τις παρατάξεις θα ταξιδέψει για τη Σούδα, έτσι ώστε να παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων.

Στις 7.15 το πρωί της Πέμπτης, θα φτάσει στο λιμάνι της Σούδας όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά θα συνοδευτεί στην Μητρόπολη, στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, όπου μέχρι τις 12 η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Θα ακολουθήσει και πάλι αυτοκινητοπομπή, προς τον ιερό ναό του Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά. Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ