Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μίκης Θεοδωράκης: Τελευταία μέρα του λαϊκού προσκυνήματος – Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» από πολίτες και καλλιτέχνες (Εικόνες)

Από τις 10:00 έως τις 14:00 το λαϊκό προσκύνημα

Ολοκληρώνεται σήμερα το λαϊκό προσκύνημα
για τον Μίκη Θεοδωράκη, με τους πολίτες να λένε το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, λίγο πριν η σορός του μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία στον Γαλατά Χανίων.

Το λαϊκό προσκύνημα στο εκκλησάκι δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 14:00, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η τελετή αποχαιρετισμού. Σε αυτήν, θα μιλήσει στις 15:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Λόγο θα εκφωνήσει και ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, η σορός θα μεταφερθεί στο λιμάνι του Πειραιά για να φτάσει στο λιμάνι της Σούδας το πρωί της Πέμπτης στις 7.30. Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, όπου στη συνέχεια θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων όπου θα τεθεί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή η σορός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά όπου θα τελεστεί εξόδιος ακολουθία στις 13.00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή η σορός στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή.

Πολίτες και καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Μίκη

Χθες, άνθρωποι όλων των ηλικιών περίμεναν υπομονετικά να πουν το «τελευταίο αντίο» στον μεγάλο δημιουργό, με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο.

Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, οι τραγουδοποιοί Διονύσης Σαββόπουλος και Φοίβος Δεληβοριάς, οι τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας και Δημήτρης Μπάσης και οι ηθοποιοί Άννα Φόνσου και Βάσια Τριφύλλη.
Το προσκύνημα έκλεισε με το τραγούδι «Ένα το χελιδόνι» που τραγουδήθηκε από τον κόσμο.

5368858
Ο Φοίβος Δεληβοριάς
5368860
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου
5368882
Ο Διονύσης Σαββόπουλος
5368680
Η Άννα Φόνσου
5368744
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς
5368812
Μέλη της οικογένειας μαζί με τον Δημήτρη Μπάση

Ένταση και νεύρα

Η διαδικασία χθες θα ολοκληρωνόταν στις 19:00 και περί τις 18:45 οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τον κόσμο που περίμενε ότι πρέπει να αποχωρήσει. Οι πολίτες, που ανέμεναν τουλάχιστον για μία ώρα, εκνευρίστηκαν και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των αστυνομικών.

5368897
5368930

Λίγο αργότερα φαίνεται πως έσπασαν το μπλόκο και έφτασαν κοντά στον ναό, ενάντια στις εντολές της αστυνομίας. Δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές, με πολίτες να καταγγέλλουν την αστυνομία για βιαιότητες.

Τελικά, δόθηκε παράταση μίας ώρας στο λαϊκό προσκύνημα, με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ