Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Υπό τους ήχους του «Άξιον Εστί» το τελευταίο ταξίδι του Μίκη προς τα Χανιά – Το αντίο στον οικουμενικό Έλληνα

Πλήθος κόσμου μετέβη στο λιμάνι για να αποχαιρετήσει τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα – Την Πέμπτη στον Γαλατά η κηδεία

Ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη για τον Γαλατά Χανίων όπου θα κηδευτεί, όπως επιθυμούσε και ο ίδιος.

Σε κλίμα συγκίνησης και με τα μεγάφωνα να παίζουν «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι προς τα Χανιά η σορός του Μίκη Θεοδωράκη με το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά.

Δέος επικράτησε στο λιμάνι του Πειραιά, όταν έφτασε η σορός του παγκόσμιο Μίκη. Στην πύλη Ε3 τον περίμενε η Φιλαρμονική του δήμου Πειραιά, η οποία «αποχαιρέτησε» τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό, με τις δικές του μουσικές συνθέσεις, ενώ κόσμος έχει συγκεντρωθεί στο σημείο. Παρών στο λιμάνι κατά την άφιξη της σορού του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη ήταν ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. 

5369976
5369930

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη αναχώρησε στις 21:00 από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Blue Galaxy» με προορισμό τα Χανιά, όπου θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία στη μία το μέσημέρι. Σημειώνεται ότι στα Χανιά θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Επίσης, το «παρών» στη νεκρώσιμη ακολουθία θα δώσει  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

5369988
5369975__1_

Πλήθος κόσμου μετέβη στο λιμάνι για να αποχαιρετήσει τον τελευταίο μαγάλο Έλληνα, ενώ αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά από όλες τις παρατάξεις θα ταξιδέψει για τη Σούδα, έτσι ώστε να παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων.

5369980
5369981
5369968__1_

Συγκίνηση στη Μητρόπολη Αθηνών

Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το πλήθος όταν το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στον καθεδρικό ναό της Μητρόπολης Αθηνών, όπου στις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε η τελετή αποχαιρετισμού στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη. 

Στον ναό βρίσκονται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, o Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφος του Μπέτυ Μπαζιάνα, η Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Βελόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Βούτσης, η Σοφία Σακοράφα, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Γιώργος Λιάνης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Μπακογιάννης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Κώστας Τασούλας, η Λίνα Μενδώνη, ο Νικολάς Γιατρωμανωλάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιώργος Πατούλης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πρέσβεις ξένων χωρών, ενώ δίπλα στο φέρετρο βρίσκεται η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Σακελλαροπούλου: Άνθος φυτρωμένη στη μνήμη όλων μας

«Μαζί με τους μεγαλύτερους τον αποχαιρετούν και οι νεότερες γενιές, οι νέοι και οι έφηβοι. Τον αποχαιρετούν άνθρωποι αλλά και οι τόποι, η Χίος, η Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, η Τρίπολη. Η Αθήνα, τα Χανιά, η Αλεξανδρούπολη. Οι τόποι εξορίας», είπε ξεκινώντας τον επικήδειο λόγο της, η Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν μέσα από τον συνδυασμό μουσικής παράδοσης και σύγχρονου μέλους θέλοντας να εκφράσει την απέραντη ευαισθησία και το πάθος του λαού μας». Η Πρόεδρος τον χαρακτήρισε «άνθρωπο της πάλης» και ταυτόχρονα «αθεράπευτα ρομαντικό».

«Δεν πρόδωσε ποτέ την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την απαίτηση για δικαιοσύνη και την πίστη στα προστάγματα της τέχνης του», υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κουτσούμπας: Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς

Πολλά ήταν τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν πριν να ξεκινήσει τον αποχαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«’‘Βροντάνε στράτες κι αγορές” μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη. Πλήθος ανθρώπων από όλες τις ηλικίες, απ’ όλες τις γενιές βρίσκονται τις τρεις αυτές μέρες εδώ για να σε αποχαιρετήσουν. Σεμνά, μα όχι βουβά.

Με τα τραγούδια σου σε αποχαιρετάμε, όπως αξίζει σε εκείνους που λεβέντικα ροβόλισαν τον κόσμο. Και ένας ψίθυρος περνά από στόμα σε στόμα: ”Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς. Και έτσι είναι. Χωρίς εσένα θα ήμασταν αλλιώς”», είπε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας τον επικήδειο λόγο του.

«Έσμιξες ”τους τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους”, μαθαίνοντάς μας πως για να είσαι δυνατός, πρέπει να είσαι ευαίσθητος», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «‘Έφερες την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του», όπως έγραφε για σένα ο Γιάννης Ρίτσος, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Να μην ξεχωρίζει τη ζωή του από τη ζωή του εργαζόμενου, από τη ζωή του πρωτοπόρου λαϊκού αγωνιστή, να είναι ένας απλός στρατιώτης στην ακατάβλητη στρατιά των λαϊκών ανθρώπων που μάχονται για τη ζωή. Δικά σου τα λόγια», είπε κλείνοντας.

Λαϊκό προσκύνημα και στα Χανιά

Στις 7.15 το πρωί της Πέμπτης, θα φτάσει στο λιμάνι της Σούδας όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά θα συνοδευτεί στην Μητρόπολη, στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, όπου μέχρι τις 12 η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

5369990

Θα ακολουθήσει και πάλι αυτοκινητοπομπή, προς τον ιερό ναό του Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά. Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

5369959


5369982

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ