Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μίκης Θεοδωράκης: Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο παγκόσμιος Έλληνας (Εικόνες – Βίντεο)

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη έγινε στο κοιμητήριο του χωριού για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του

Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.


Πλήθος κόσμου στο κοιμητήριο του Γάλατα – «Ο Μίκης θα μείνει χαραγμένος στην ψυχή των Ελλήνων»

Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

Μετά από τρεις και πλέον ώρες όπου η σορός του παγκόσμιου Έλληνα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, η αυτοκινητοπομπή με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε έξω από τον ιερό ναό όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, στο Γαλατά Χανίων. Οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα, ενώ ο κόσμος τραγουδούσε αξέχαστες δημιουργίες του μεγάλου συνθέτη. Ιδιαίτερα ανατριχιαστική στιγμή ήταν όταν η σορός του Μίκη Θεοδωράκη βγήκε από τον ναό με τους πολίτες να τον αποχαιρετούν με ένα ριζίτικο τραγούδι προς τιμή του. Πλήθος κόσμου ξεσπά σε χειροκροτήματα στο δρόμους όπου περνά η σορός του σπουδαίου Έλληνα και φωνάζει «Αθάνατος».



Η πομπή έφτασε το κοιμητήριο του χωριού, όπου ο Μίκης ενταφιάστηκε πλάι στον αδερφό και τον πατέρα του, σε τάφο τα σχέδια του οποίου έχει εγκρίνει ο ίδιος εδώ και χρόνια. Η ταφή του στον Γαλατά ήταν μια επιθυμία που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους με επιστολές. Επιθυμία του ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του και στον αγαπημένο του αδελφό Γιάννη. Ο Γαλατάς είναι το χωριό στον οποίο έγραψε τον Επιτάφιο, γενέθλιος τόπος του πατέρα του και δικό του καταφύγιο σε δύσκολες εποχές. 


Η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου και η Πέγκυ Ζήνα αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη με δικά του τραγούδια. Το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Περιγιάλι». Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.



Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο πλευρό της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκαν,
ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η Σοφία Σακοράφα και πολλοί φίλοι του οικουμενικού Μίκη αλλά και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Στην κηδεία παρευρίσκεται και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης

5370600

Μητσοτάκης: Αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο Ελληνα του 20ου αιώνα

«Η Κρήτη υποδέχεται σήμερα στο τελευταίο του ταξίδι τον μεγάλο οικουμενικό Έλληνα της Ρωμιοσύνης. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή γεμάτη πάθος και ένταση. Μετέτρεψε την μουσική από ατομική εμπειρία σε πρόταγμα για συλλογική δράση. Υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αλλά προπάντων της ενότητας των Ελλήνων», δήλωσε ο Κυριάκος Μηταοτάκης μετά την εξόδιο ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη στον τόπο καταγωγής του, το Γαλατά Χανίων.

«Αποχαιρετούμε σήμερα όπως του αξίζει, τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ού αιώνα. Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού Έλληνα της Ρωμιοσύνης», υπογράμμισε βγαίνοντας από τον Ναό ο πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε αγαπάμε φίλε μας»

Μία συγκινητική στιγμή διαδραματίστηκε στον Ναό του Αγίου Νικολάου, όταν ένα κοριτσάκι με κόκκινο φόρεμα έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει τοποθετηθεί δίπλα στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη, «Σε αγαπάμε φίλε μας» με δύο μεγάλες καρδιές.

789


Ο δήμαρχος Χανιών αποχαιρέτησε τον παγκόσμιο Έλληνα

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας Έλληνας Κρητικός που εμπνεύστηκε από τη λύρα, τους κρητικούς χορούς και τα δυνατά πατήματα. Έγινε η σύγχρονη Ελλάδα, ένα στοιχείο της καθημερινότητάς μας», ανέφερε στον επικήδιο λόγου του, ο δήμαρχος Χανιών Παναγιώτης Σημανδηράκης, αποχαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη.

Υποβασταζόμενη στην κηδεία του πατέρα της η κόρη του Μαργαρίτα

Συντετριμμένη η οικογένεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, παρακολουθεί την εξόδιο ακολουθία.

Λίγο μετά τις 12:30 έφτασε και η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και εκείνη στον Γαλατά, υποβασταζόμενη και με δάκρυα στα μάτια, για το ύστατο «χαίρε» στον πατέρα της.

5370513

«Θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου καρδιά» τραγουδώντας σε μία στιγμή με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση «Το Παλληκάρι», που ερμήνευσε ο αείμνηστος Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Με ένα λουλούδι στο χέρι τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη

Εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν για να αφήσουν ένα τελευταίο λουλούδι, μεταξύ αυτών και τουρίστες που έχουν «αγκαλιάσει» το έργο του. «Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτοικος του Γαλατά, ο οποίος θέλησε να τον αποχαιρετήσει.


«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης» είπε άλλος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ