Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει σχέδιο ανάσχεσης της ακρίβειας στην αγορά – Τι θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει ένα πακέτο μέτρων και στήριξης των εισοδημάτων

Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία των οριστικών ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη
από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης αύριο, Παρασκευή, το μεσημέρι θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Στο ενδιάμεσο, θα έχει τις τελευταίες συσκέψεις με τους συνεργάτες και συμβούλους του για το περιεχόμενο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, με έμβαση στις νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Προβληματισμός για το κύμα ακρίβειας – Καλύτερα των προσδοκιών τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Οι τρόποι ανάσχεσης του κύματος ακρίβειας που αναμένεται στην αγορά – ή υλοποίησης «αντισταθμιστικών» μέτρων – είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει, ωστόσο την ίδια ώρα η ανάπτυξη προσλαμβάνει δυναμικούς ρυθμούς που ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, κάτι που διαμορφώνει το ρυθμό μεγέθυνσης για το πρώτο μισό του 2021 περίπου στο 7%.

Η οικονομική δραστηριότητα του β’ τριμήνου, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «άγγιξε» τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που όπως υπογραμμίζουν αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας, ξεπερνώντας και τα προ πανδημίας επίπεδα.

Μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η δεύτερη είδηση που αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετική η κυβέρνηση είναι ότι τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν τον Ιούνιο στα 29,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο (20,3%) του συνόλου των δανείων.

Αυτό, όπως εξηγούν, σημαίνει πως τα κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τότε που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση (ανέρχονταν στα 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019).

Τι θα ακουστεί στη ΔΕΘ

«Αυτό που θα συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση και που θα ακουστεί και στη ΔΕΘ, είναι η συνέχιση μιας πολιτικής η οποία οικονομικά έχει δυναμώσει την Ελληνίδα και τον Έλληνα, τα ελληνικά νοικοκυριά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Έχει αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα. Θα συνεχίσει μια πολιτική που δημιουργεί ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι είναι μοναδικοί για την τελευταία διετία. Έχουμε καταφέρει κι έχουμε διπλάσια αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πράγμα που σημαίνει, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες επιχειρήσεις».

Ποια τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει ένα πακέτο μέτρων και στήριξης των εισοδημάτων, μία πολιτική που κινείται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, τη συνέχιση μιας πολιτικής που θα δυναμώνει το εισόδημα, θα επιτρέπει στον κόσμο να βρίσκει δουλειές, θα του δώσει τη δυνατότητα δηλαδή να περάσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια αυτή την μεταβατική – όπως εκτιμά η κυβέρνηση – περίοδο των αυξήσεων.

Δεύτερος άξονας, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. «Αυτό σημαίνει, να μπορεί ο καταναλωτής να έχει επιλογές και να υπάρχει σωστή εποπτεία, για να μην εργαλειοποιηθεί αυτό το κύμα των αυξήσεων, αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, πάμε στην αισχροκέρδεια, πάμε σε αθέμιτες εμπορικές επιλογές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις, εκεί που υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τέτοιες ενέργειες, όπως για παράδειγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος, «θα υπάρξουν παρεμβάσεις και ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και για τα ενεργειακά τιμολόγια με στόχευση και έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ