Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Σαρωτικοί έλεγχοι – Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Στο «μικροσκόπιο» νοσοκομεία και εμβολιαστικά κέντρα

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η υπόθεση έκδοσης 34 πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας
, με τις αρχές να διευρύνουν τις έρευνες σε νοσοκομεία και εμβολιαστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, με εγκύκλιό του, ζήτησε από του εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών όλης της χώρας να παρεμβαίνουν άμεσα όταν πληροφορούνται την ύπαρξη πλαστών ή ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19 και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των υποθέσεων αυτών.

Στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας βρίσκονται ειδικότερα δέκα εμβολιαστικά κέντρα.

Πού εντοπίζονται ύποπτα περιστατικά

Η υπόθεση με την Καρδίτσα έφτασε μέχρι το Μαμάτσειο νοσοκομείο, όπου ένα πιστοποιητικό κατέληξε σε νοσηλεύτρια, ενώ ερευνώνται ακόμη δύο πιστοποιητικά και στο νοσοκομείο Γεννημματάς στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται λόγος για τέσσερα περιστατικά, την αδερφή της διοικητικής υπαλλήλου στο γραφείο κίνησης, μια νοσηλεύτρια και δύο τραυματιοφορείς στη ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αναζητά ποινικές ευθύνες για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης ζήτησε από την Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να διενεργήσει έρευνα για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της χρήσης πλαστού εγγράφου και ό,τι άλλο προκύψει από την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Στο νοσοκομείο στο Μεσολόγγι, γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία πήρε το θετικό δείγμα επιβεβαιωμένου κρούσματος και το παρουσίασε ως δείγμα του συζύγου της, επίσης γιατρού, για να λάβει πιστοποιητικό νόσησης. Ο ίδιος πάντως στη συνέχεια έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου.

Καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς υπάρχει και στην Ικαρία, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό.

Στη Δράμα υπάρχει καταγγελία για συνεργασία μεταξύ ανεμβολίαστων κλινικών γιατρών και εργαστηριακών για την έκδοση πλαστών θετικών rapid τεστ

«Παράνομη πράξη»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε χθες πως πρόκειται για κραυγαλέα παράνομη πράξη. Παράλληλα τόνισε ότι η διαδικασία δεν είναι καθόλου ευάλωτη καθώς επιτρέπει την άμεση ιχνηλάτηση και δίνει τη δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις ποινές είναι συγκεκριμένο και προβλέπει πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ και πειθαρχικές ποινές που φτάνουν μέχρι την απόλυση.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες πρέπει να οδηγήσουν στην απόλυση, αλλά η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα πειθαρχικά», συνέχισε σημειώνοντας πως επειδή έχουν εμπλακεί και οι εισαγγελικές αρχές, εκτός από τις διοικητικές και τις πειθαρχικές κυρώσεις, υπάρχουν και ποινικές διαδικασίες.

Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργού Υγείας, έχουν εξουσιοδοτηθεί να προχωρούν τις έρευνες οι διοικητές όλων των ΥΠΕ της χώρας -εφόσον τίθεται θέμα πλαστότητας των πιστοποιητικών- ενώ Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε χθες και για τις 4 υγειονομικούς στο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ