Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός: Στα 10 ευρώ το πλαφόν για τα rapid test – Τι αλλάζει από τη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους

To ΦΕΚ με τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου
, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι, όπως προκύπτει, θα πρέπει να πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα τα rapid test, ενώ για τα PCR τεστ όσοι εξ αυτών θέλουν να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, τίθενται ανώτατα όρια τιμών χρέωσης για την ανίχνευση του κορωνοϊού και για τα rapid test το πλαφόν ορίζεται στα 10 ευρώ.

Αναλυτικά προβλέπονται

1.Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR:

Ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ.

Ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.

2.Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το ΦΕΚ

Οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

Αυστηρά πρόστιμα

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περιπτώσεις του PCR και του rapid επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περίπτωση του τιμοκαταλόγου επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Όλα όσα ισχύουν από Δευτέρα για ανεμβολίαστους 

Αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους, καθώς θα τεθούν σε ισχύ νέα πιο αυστηρά μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν δραστηριότητες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες θα επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους, με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Τι θα ισχύει σε εστίαση, γήπεδα, γυμναστήρια, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους

Στους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τι θα ισχύει σε χώρους εργασίας, σχολεία και πανεπιστήμια

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2022:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Τι θα ισχύει για τα ταξίδια

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ