Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μόσιαλος στα parapolitika.gr: Να μην μας παρασύρει η βιασύνη άλλων χωρών για την τρίτη δόση του εμβολίου

Διχασμένοι οι ειδικοί επιστήμονες για την τρίτη δόση

Διχασμένα εμφανίζονται τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
του υπουργείου Υγείας, αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες – μη μέλη της Επιτροπής, σχετικά με την ενδεχόμενη αναγκαιότητα να επιταχυνθεί στη χώρα μας η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, η οποία χορηγείται αυτή τη στιγμή μόνον στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και θα ακολουθήσουν οι διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι συνάνθρωποί μας, ηλικίας 85 ετών και άνω.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό και σχετική ερώτηση δέχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Απαντώντας, λοιπόν, στη σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα μας εντοπίζεται στις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 60 ετών.

Πράγματι. Όσα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν εκτιμούν ότι καθυστερεί στη χώρα μας η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι “καλό είναι να βγάλουμε τα νερά από τη βάρκα, αλλά δεν έχουμε κλείσει ακόμη ικανοποιητικά τις τρύπες”… Τι εννοούν;

Τα εν λόγω μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν θεωρούν ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι η άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, αλλά το πολύ υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας στις ηλικιακές κατηγορίες των 60 ετών και άνω. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη και… πέντε φορές υψηλότερο, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, υπάρχει μία όχι μικρή, αλλά μειοψηφική σε αυτό το θέμα ομάδα μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τα οποία υποστηρίζουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει να προγραμματίζεται για τον γενικό πληθυσμό της χώρας μας, καθώς αυτή πρέπει να χορηγηθεί, κατά την επιστημονική γνώμη των ιδίων, έξι μήνες μετά από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Μόσιαλος: Να μη βιαστούμε

Σύμφωνα, πάντως, με όσα δηλώνει στα parapolitika.gr ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κοροναϊού, Ηλίας Μόσιαλος, «η Ελλάδα δεν πρέπει να βιαστεί, σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου και δεν πρέπει οι χώρες που βιάζονται σχετικά να καταστούν παράδειγμα για εμάς.

Ο Ηλίας Μόσιαλος μας εξηγεί επίσης ότι «τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα δεν είναι ακόμη πλήρη και, συνεπώς, καμία απόφαση για την τρίτη δόση δεν δύναται να ληφθεί ακόμη. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι η προστασία, την οποία προσφέρουν τα εμβόλια έναντι του νέου κοροναϊού, διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ