Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κυριάκος Μητσοτάκης-ΔΕΘ: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία

«Έκλεισε» εκ νέου τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών

Στην ομιλία του στο Βελλίδειο το Σάββατο το βράδυ, το μεγάλο πακέτο παροχών, φοροελαφρύνσεων και επιδοτήσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
έβαλε στο τραπέζι το θέμα των πρόωρων εκλογών. Στη συνέντευξη Τύπου στόχος ήταν να «ξορκίσει» το σενάριο αυτό. «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές για αυτό και θέλω να σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Έχω μπλεχτεί με το τι ζητάει ο κ. Τσίπρας, λέει ότι θα γίνουν εκλογές αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», ήταν ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κλείσει το ζήτημα αυτό, ενώ απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε μάλιστα πως ποτέ στα δύο χρόνια διακυβέρνησης δεν σκέφτηκε να προσφύγει στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια ενέργεια ως «μια πράξη πολιτικού τακτικισμού», στις οποίες δεν αρέσκεται.

Είχε κι άλλα μηνύματα βέβαια η συνέντευξη Τύπου. Ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων «παγώνει» προς το παρόν και θα κριθεί τι θα γίνει ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού. Ένα σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει εξαντλήσει την υπομονή του στο ζήτημα της συναίνεσης και δεν προτίθεται πλέον να κάνει άλλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το διαρκές άνοιγμα που επιχειρεί στο χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου θα συνεχιστεί. Αποτελεί «κεντρική αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή», είπε χαρακτηριστικά. Μήνυμα και προς την Ευρώπη, ότι χρειάζεται πραγματική αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και ότι ο ίδιος σκοπεύει να τσακίσει τα δίκτυα των λαθροδιακινητών, όπως είπε. Και μια σαφή τοποθέτηση ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήρθε για να μείνει και δεν σκοπεύει να την αλλάξει.

Σε σχέση με την ακρίβεια και τις ενδεχόμενες ανατιμήσεις, επιχείρησε εκ νέου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, με μία δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων. Πρώτον, τα μέτρα που εξήγγειλε χθες για τη στήριξη του εισοδήματος, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Δεύτερον, τον μειωμένο ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και οι μεταφορές. Τρίτον, τον έλεγχο αγοράς για φαινόμενα υπερτιμολογήσεων και κερδοσκοπίας. Τέταρτον, όπως είπε, «επιμείναμε πολύ στις τιμές του ρεύματος που αποτελεί πρόβλημα παγκόσμιο κι εκεί μαζί με τη ΔΕΗ κάνουμε σημαντική παρέμβαση ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος».

Όσο για την κατακλείδα; «Η κυβέρνηση πορεύεται βήμα βήμα ανάλογα με τις δυνατότητές της και την απόδοση της οικονομίας. Θα υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Πλουσιότερη Ελλάδα θα πρέπει να σημαίνει και πλουσιότερους Έλληνες», ήταν η καταληκτική επισήμανση του πρωθυπουργού – και το βασικό μήνυμα που ήθελε να περάσει.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ