Πλεύρης: Σε αναμονή της εισήγησης των ειδικών για την τρίτη δόση του εμβολίου (Βίντεο)

Share:

Τι δήλωσε για τα σχολεία, το ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60, τον θάνατο του 15χρονου αλλά και τα πλαστά πιστοποιητικά

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας στη χώρας μας, των εμβολιασμών αλλά και του ενδεχομένου της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το πρωτόκολλο που συζητήθηκε με την Επιτροπή των ειδικών είναι συνδυαστικό, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πλέον ο εμβολιασμός, συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων ενώ θα γίνεται και άμεση ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για να υπάρχει κάλυψη σε κλίνες για τα παιδιά, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστούν νοσηλεία, στο δημόσιο αλλά γίνεται και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για πλήρη κάλυψη νοσηλειών στην παιδική ηλικία. «Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επεξεργάζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς αλλά υπάρχει και το plan b αν χρειαστεί».

Για τον εμβολιασμό στα παιδιά

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται για τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. «Είμαστε σε συνεννόηση με τις παιδιατρικές ενώσεις» ανέφερε ώστε να ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς. Όπως είπε, ο εμβολιασμός του παιδιού «δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού. Αν εμβολιαστεί προστατεύεται και το ίδιο». Παραδέχτηκε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμούς των παιδιών είναι χαμηλά και έκανε έκκληση στους γονείς να συζητήσουν με τους παιδιάτρους τους.

Απαντώντας σε ερώτηση, για την πληρωμή των rapid test από όσους έχουν κάνει τη μία δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης είπε «το ακούω με προβληματισμό αυτό που λέτε» και αναμένεται να εξεταστεί ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν αυτοί που έχουν κάνει τη μια δόση.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Πόσοι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί

Τόνισε ότι υπάρχει πλήρη επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και σημείωσε ότι στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. «Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης. Αναφερόμενος στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και στο ενδεχόμενο να κλείσουν απάντησε ότι μπορεί να μην χρειάζεται να λειτουργούν όπως πριν. «Όταν αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα με τους ιδιώτες γιατρούς θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά. Έπειτα ανέφερε ότι «οι κρίσιμες ηλικίες έχουν καλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά αυτό δεν αρκεί».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Για την τρίτη δόση

Για την τρίτη δόση εμβολίου, η οποία έχει ονομαστεί και «αναμνηστική», ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις. Με βάση τις εισηγήσεις παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να πάνε σε αναμνηστική δόση. Αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι», μέχρι στιγμής. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που εξετάζει η Επιτροπή των ειδικών είναι αν θα γίνει στους άνω των 60 και την χρονική διάρκεια, ενώ σημείωσε ότι «εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση, αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση γι’ αυτό το θέμα».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Για τον θάνατο του 15χρονου στην Τρίπολη

Απαντώντας για τον θάνατο του 15χρονου ύστερα από εμβόλιο στην Τρίπολη, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η ιατροδικαστική έρευνα και περιμένουμε τα αποτελέσματα της εξέτασης. Δεν μπορούν κάποιοι να προτρέχουν και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο».

Για το 50+1 στα σχολεία ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει ένα υγειονομικό και ένα εκπαιδευτικό πρωτόκολλο. Όπως είπε «η βασική αρχή είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά» και είπε πως το πρωτόκολλο που έχει δομηθεί είναι ένα πρωτόκολλο ασφάλειας, «πρέπει να το εμπιστευτούν οι γονείς».

Για τα πλαστά πιστοποιητικά

Τέλος, μιλώντας για τα πλαστά πιστοποιητικά είπε ότι είναι δύο οι περιπτώσεις. Είναι αυτές που υπάρχουν παρεμβάσεις στο σύστημα και περιπτώσεις ψευδούς νόσησης. Σχετικά με τους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως το πλαίσιο που κινείται το υπουργείο είναι στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στον υγειονομικό χώρο μετά το μέτρο της υποχρεωτικότητας, να υπάρξει έλεγχος και να γίνεται τεστ αντισωμάτων, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία και με τρίτες χώρες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Previous Article

Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει η εικόνα της Ιωάννας – Ομολόγησε την πράξη της η 36χρονη (Βίντεο-Εικόνες)

Next Article

Τα σενάρια για επιστροφή Παππά και η «Ομάδα Τεκμηρίωσης»

Σχετικά Άρθρα