Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Απόβαση» ηγετών της Ε.Ε. στην Αθήνα – Μακρόν, Ντράγκι, Σάντσεθ έρχονται την Παρασκευή για τη συνάντηση των EuroMed7

Σήμερα εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια

Τη «βεντάλια» των διεθνών συμμαχιών
της ανοίγει η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» η 8η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή -για πρώτη φορά- της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η MED-9 (από MED-7) φέρνει στην Αθήνα τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια περίοδο αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο αναμένονται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα (ίσως τελικά εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών), της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Τι θα συζητηθεί

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το ζήτημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και η κατάσταση στη Λιβύη.

Σήμερα εκδήλωση για τη διεύρυνση της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, Τετάρτη, η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει βήμα διαλόγου για το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων, καθώς θα διεξαχθεί μεγάλη εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην πρόσκληση που απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως επικεφαλής και για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, έχουν δηλώσει ότι θα ανταποκριθούν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και ο υφυπουργός Eξωτερικών της Σλοβενίας, προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε., ενώ θα υπάρχει και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι.

Η ελληνική πρωτοβουλία στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο των Δυτικών Βαλκανίων στο μέλλον της Ευρώπης, καθώς μάλιστα η Επιτροπή δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για την απόφαση αποκλεισμού των χωρών αυτών από τη Διάσκεψη πριν από λίγους μήνες.

Η Ελλάδα θα υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα ότι αποτελεί διαχρονικά την πολιτική και οικονομική ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ