Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εμβολιασμοί: Ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά – Πόσο απέχουμε από το τείχος ανοσίας

Πρέπει να υπάρξουν ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί

Τις ανησυχίες τους για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών
εκφράζουν κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις για τον αριθμό των εμβολιασμένων, με αποτέλεσμα να μην έχει χτιστεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας.

Ο στόχος για να χτιστεί το τείχος ανοσίας είναι να υπάρξουν ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί, έτσι ώστε να φτάσουμε τα 7 με 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμένων έστω με μία δόση.

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gov.gr, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 5.886.915 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Εμβολιασμένοι με έστω μία δόση είναι 6.319.108 πολίτες. Επίσης, έχουν γίνει 4.107 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η πτώση στον ρυθμό των εμβολιασμών. Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής», με την πρώτη δόση εμβολιάζονται περίπου 20.000 ανά ημέρα, πολύ κάτω από τους 100 χιλιάδες εμβολιασμούς που καταγράφονταν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με βάση τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, δεν αναμένεται οι εμβολιασμοί ανά ημέρα να ξεπεράσουν τους 25.000. Αυτό σημαίνει ότι αν το επόμενο διάστημα γίνονται 120.000 νέοι εμβολιασμοί ανά εβδομάδα, χρειάζονται επτά με οκτώ εβδομάδες για να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμών που χρειάζεται για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος των 7 με 7,5 εκατομμυρίων εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο, αργότερα από ό, τι αναμενόταν.

Ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν μείνει πίσω

Το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων, 67%, καταγράφει η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Το ποσοστό αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα αν νοσήσουν να κινδυνεύουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στο ΕΣΥ.

Χαμηλά στα ποσοστά του εμβολιασμού είναι και οι ηλικίες 70 με 74 ετών, που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό μόλις 69%.

Κλείνουν εμβολιαστικά κέντρα

Ενδεικτικό της πτώσης στον ρυθμό των εμβολιασμών είναι και το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων εξαιτίας της μικρής προσέλευσης πολιτών.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν μόλις 29.065 εμβολιασμοί. Έτσι, η διατήρηση των mega εμβολιαστικών κέντρων κρίθηκε ασύμφορη από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου αρκετά να αναμένεται να κλείσουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί το 56,6% του πληθυσμού, την στιγμή που στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 80%, στο Βέλγιο στο 72% και στην Ιταλία στο 64,5%.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ