Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τριπλό μπλόκο σε… εμβολιασμούς-μαϊμού από Δικαιοσύνη και Κυβέρνηση

Σφίγγει ο κλοιός για τα κυκλώματα πλαστών πιστοποιητικών και διαφθοράς

Στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας
παρέδωσε την Τετάρτη ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), Φώτης Σερέτης, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που είχε διατάξει ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διενήργησε ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης Υ.ΠΕ., Ηλίας Τσιαούσης, και αφορά τους 44 εικονικούς εμβολιασμούς που ταυτοποιήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας.

Το πόρισμα περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους η εμπλεκόμενη διοικητική υπάλληλος του εν λόγω Κέντρου εξέδωσε τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία, σύμφωνα με όσα η ίδια έχει καταθέσει στην ΕΔΕ, έλαβαν μόνο συγγενικά και φιλικά πρόσωπα της ιδίας, σε μια πράξη… εξυπηρέτησης. Τον λόγο έχει τώρα ο εισαγγελέας. Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα 31.696 εμβολιασμοί σε 16.661 πολίτες, με τους 16.279 εμβολιασμούς να αφορούν την πρώτη δόση και τους 15.417 τη δεύτερη.

Επίσης, το εν λόγω Κέντρο Υγείας ανέπτυξε τον Ιούνιο την πιο έντονη εμβολιαστική δραστηριότητά του, με την εμπλεκόμενη διοικητική υπάλληλο να έχει ενταχθεί από τον περασμένο Μάιο στη δύναμή του, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν διενεργηθεί 69 εμβολιασμοί. Όλοι οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει στο Κέντρο αυτό είναι αποκλειστικά με τα εμβόλια των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer – BioNTech.

Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και το κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης λένε ότι οι παράνομες πράξεις της υπαλλήλου στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας συνιστούν μεμονωμένο φαινόμενο. Αν και τα «πλοκάμια» του φτάνουν ακόμα και στη Θεσσαλονίκη ή την Κοζάνη, δεν δείχνει να λειτουργεί στο εν λόγω Κέντρο Υγείας κάποιο παράνομο κύκλωμα, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ανάλογες παράνομες συμπεριφορές σε άλλα σημεία του δικτύου.

ΕΝΔΕΙΞΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το παράνομο φαινόμενο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας αποτελεί σαφή ένδειξη του γεγονότος ότι απαιτείται άμεση περαιτέρω διοικητική θωράκιση του εγχειρήματος των εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού, καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από την εμπλοκή ιδιωτών στη διενέργεια εμβολιασμών σε όλη τη χώρα – κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης παράνομης δραστηριότητας εκ μέρους ορισμένων επιόρκων.

Το ευαίσθητο αυτό timing αντιλήφθηκε άμεσα ο κ. Πλεύρης, ο οποίος ανέλαβε πάραυτα και έχει ήδη ολοκληρώσει τη νομοθετική παρέμβασή του για την επιπλέον διοικητική θωράκιση του συστήματος με περισσότερες κυρώσεις, οι οποίες φτάνουν πλέον μέχρι την οριστική απόλυση των επίορκων υγειονομικών υπαλλήλων από το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, καθώς και την επιβολή δυσβάσταχτων χρηματικών προστίμων εις βάρος τόσο των επιόρκων όσο και εκείνων των πολιτών που εντοπίζονται να έχουν λάβει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή/ και νόσησης. Πάντως, προσωπικό πολιτικό ενδιαφέρον για τη δυσώδη υπόθεση του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας έχει ήδη εκδηλώσει και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Μάλιστα, καθώς οι πληροφορίες των «Π» θέλουν ο σύζυγος της εμπλεκόμενης διοικητικής υπαλλήλου να είναι αστυνομικός, στη διερεύνηση της υπόθεσης ενεπλάκη ήδη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (έχει ευρύτερες αρμοδιότητες στον έλεγχο στον δημόσιο τομέα, πέραν της Αστυνομίας), η οποία σχηματίζει δικογραφία προκειμένου να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες στους εμπλεκομένους.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε την Τετάρτη συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη, από τον οποίο ζήτησε την ταχύτατη, αποτελεσματική και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης των εικονικών δικαιολογητικών εμβολιασμού.

Τέλος, την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προκάλεσαν οι καταγγελίες για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή/και νόσησης.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, με εγκύκλιό του, την οποία απέστειλε την Τετάρτη, ζητεί από όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας να παρεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως και αμελλητί όπου υπάρχει σχετική παραβίαση του νόμου. Ο κ. Πλιώτας καλεί τους συναδέλφους του να διερευνούν σχολαστικά κάθε πληροφορία που σχετίζεται με εικονικούς εμβολιασμούς και, εφόσον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, να προχωρούν στην άσκηση ποινικής δίωξης και στη διερεύνηση εξονυχιστικά τυχόν ύπαρξης σχετικών κυκλωμάτων. Ο ίδιος επισημαίνει ακόμα τη χρησιμότητα της προληπτικής εισαγγελικής δράσης και καλεί τους εισαγγελείς να μεταβαίνουν ατύπως σε εμβολιαστικά κέντρα και να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις σχετικές ασφαλιστικές δικλίδες.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ