Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εμβόλια: Έρχεται η ενισχυτική δόση – Ποιοι θα λάβουν το sms – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Στο κάδρο και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση του εμβολίου

Το ραντεβού τους για την Τρίτη ενισχυτική δόση μπορούν να προγραμματίσουν από τη Δευτέρα, μια μεγάλη κατηγορία ανοσοκατασταλμένων πολιτών, οι οποίοι εκτιμώνται σε περίπου 285.00 ασθενείς.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης  σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν οικοδομούν εύκολα ανοσία και ενδέχεται να έχουν υποστεί απώλεια του τίτλου αντισωμάτων

Ωστόσο όπως αποκάλυψε στα Παραπολιτικά 90,1 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την ερχόμενη Δευτέρα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60, αλλά και στους υγειονομικούς.

 «Το εμβόλιο που υπάρχει τώρα καλύπτει και την μετάλλαξη Δέλτα, δεν κινούνται οι εταιρείες στο να βγάλουν εμβόλιο που να καλύπτει τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα έχει ένα πολύ καλό ποσοστό, απλώς είχαμε συνηθίσει να έχουμε 95% είναι λίγο λιγότερο στη μετάλλαξη Δέλτα αλλά παραμένει σε ένα υψηλό ποσοστό προστασίας. Δεν κινούνται οι εταιρείες να βγάλουν διαφορετικό εμβόλιο. Η τρίτη δόση θα γίνει με εμβόλια MRNA. Όλα θα διευκρινιστούν τη Δευτέρα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης  ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες τονίζοντας ότι οι αρνητές δεν θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.

Αναφορικά με το θέμα χορήγησης της τρίτης δόσης ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης είχε αναφέρει ότι στις δύο Επιτροπές συζητείται το ισχυρό ενδεχόμενο η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού να χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό της χώρας μας μόνον εν όψει μίας μελλοντικής νέας επιδημικής έξαρσης της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και, πάντως, όχι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Στο κάδρο και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση του εμβολίου

Επίσης, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη μη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρύνεται, λόγω λοίμωξης, από τα καθήκοντά του στους χώρους των νοσοκομείων ή των άλλων χώρων παροχής υγείας.

«Όχι» στην τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού, λέει η συμβουλευτική επιτροπή του FDA

Η συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech κατά του κοροναϊού στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων τεχνολογίας mRNA σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εξάλλου, εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ