Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οικονόμου: Στα 3,5 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος για το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού

«Όλος ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, θα αξιοποιείται για την ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα
, στα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και στην πορεία των εμβολιασμών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε εννιά Ευρωπαίους ηγέτες, Αρχηγούς κρατών, εδώ, από όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, για να συζητήσουμε ζητήματα που είναι σημαντικά και για τη χώρα μας, όπως είναι η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, η τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας, οι προσεγγίσεις και οι πολιτικές αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού μετά τα όσα έχουν συμβεί στο Αφγανιστάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Και, βεβαίως, η μεγάλη ατζέντα -που προωθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαντική όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη- της κλιματικής κρίσης, των πολιτικών που πρέπει να αναλάβουμε όλα τα κράτη για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της, τις φωτιές, τις πλημμύρες» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Το γεγονός, πρόσθεσε, ότι υπήρξε μια ξεχωριστή ενότητα γι’ αυτό το ζήτημα είναι νομίζω μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη διπλής κατεύθυνσης.

«Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα ουσιαστικά, τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που οι χώρες της Ε.Ε. και κυρίως του ευρωπαϊκού νότου θα αναλάβουν για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιβεβαίωσαν την Συμφωνία για τον περιορισμό της θερμοκρασίας, επανεπιβεβαίωσαν τις πρωτοβουλίες για την προστασία των θαλασσών, που πρόσφατα είχε συναφθεί στη Γαλλία με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου. Και δεύτερον, ως προς τις πολιτικές αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Έγινε συζήτηση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, του RescueEU, τόσο σε υποδομές όσο και σε εξοπλισμό, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια ατζέντα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προωθήσει, έχει υποστηρίξει, έχει καταστήσει κοινωνούς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι σαφώς προς μια κατεύθυνση που και για τη χώρα μας έχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες, για την ποιότητα της ζωής τους και για το μέλλον μας συνολικά. Το περιβάλλον, οι φυσικοί πόροι, αλλά και η προσαρμογή των συνηθειών μας, των οικονομικών και των πολιτικών ανάπτυξης στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος είναι ένα πάρα-πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα για τη γενιά μας, αλλά και για τις γενιές που έρχονται», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τη Συμφωνία ΗΠΑ -Ηνωμένου Βασιλείου- Αυστραλίας

«Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μακρόν επέλεξε να παρευρεθεί και να μιλήσει στο forum αυτή την συγκεκριμένη στιγμή, με δεδομένο το κλίμα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή μετά τη Συμφωνία Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Η.Π.Α., έχει την σημειολογική και την συμβολική του σημασία, για το forum που έγινε στην Αθήνα, αλλά και για το κύρος και τη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή που έχει η προσωπικότητα του Πρωθυπουργού στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η Συμφωνία των τριών αυτών χωρών θέτει καινούρια γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα στην παγκόσμια ατζέντα. Η χώρα μας έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουμε αναβαθμισμένες σχέσεις με όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής».

Διαδραματίζουμε παράλληλα, τόνισε, πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε., στην κατεύθυνση να ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο. Η σχέση μας με τις Η.Π.Α. είναι στο καλύτερο επίπεδο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Και βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας. Η χώρα έχει σχέσεις με άλλους πόλους, μέσω της διπλωματίας και των πολιτισμών, αλλά και της οικονομικής διπλωματίας. Έχοντας πλήρη γνώση ότι είμαστε μέλη μιας πολύ μεγάλης υπερεθνικής οντότητας, όπως αυτή της Ε.Ε., η εξωτερική μας πολιτική και οι διεθνείς μας σχέσεις είναι τέτοιες που κρατούν για τη χώρα μας όλους τους δρόμους ανοιχτούς, με πρώτη και βασική μας προτεραιότητα την ενίσχυση και την περιφρούρηση των εθνικών μας συμφερόντων. Η Γαλλία έχει τη δική της προσέγγιση. Είναι μια χώρα πολύ μεγάλη, μια ιστορική χώρα, μια δύναμη παγκόσμια που έχει τους δικούς της χειρισμούς και την δική της οπτική μέσα από την οποία βλέπει τις διεθνείς εξελίξεις».

Για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

«Με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η οικονομία -δυνατότητες που δημιούργησαν οι πολιτικές, οι παρεμβάσεις και οι μεταρρυθμίσεις μας- ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα που δεν βασίζονται σε φορολογική αφαίμαξη ή σε λεφτά που δεν έχουμε, δανεικά. Είναι μέτρα που προφανώς έχουν χαρακτήρα υποστήριξης για μεγάλα κοινωνικά στρώματα, αλλά και έντονη αναπτυξιακή διάσταση. Το συνολικό κόστος για το πακέτο εξαγγελιών του Πρωθυπουργού είναι 3,5 δισ. ευρώ.

Κάνουν περίεργες ασκήσεις αριθμητικής και πολύ σουρεαλιστικές παραδοχές στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, λες και θεωρούνταν δεδομένο, για παράδειγμα, ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ίσχυε και για το 2022. Λες και ήταν από κάπου δεδομένο ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταφέραμε και πετύχαμε κατά τρεις μονάδες το 2021, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, θα ίσχυε το ίδιο και αυτόματα και για το 2022. Όλα αυτά είναι μέτρα οριζόντια, όπως οριζόντιο είναι και το ότι από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ο κόσμος θα επιστρέψει το 25% έως το 50%. Όπως οριζόντιου χαρακτήρα είναι και το μέτρο κάλυψης των ανατιμήσεων του ρεύματος κατά 80% στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. για όλους τους πολίτες.

Όλα αυτά τα μέτρα, λοιπόν, δεν ήταν από κάπου δεδομένο ότι θα ισχύουν σε μια χώρα που πέρασε, όσα πέρασε. Έγιναν εφικτά ακριβώς γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφάρμοσε σώφρονες πολιτικές. Ακριβώς γιατί, παρά το γεγονός της πανδημίας, δεν σταματήσαμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Στοχευμένα στηρίξαμε την πραγματική οικονομία, κρατήσαμε τη χώρα όρθια υγειονομικά, παρά τις τραγικές απώλειες που είχαμε και που συνεχίζουμε να έχουμε. Και όλα αυτά μας επέτρεψαν να έχουμε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο Πρωθυπουργός πήγε στη Θεσσαλονίκη και αυτό το όφελος της ανάπτυξης με τις εξαγγελίες του το έκανε να φτάσει σε όλους με δικαιοσύνη.

Όλος ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, θα αξιοποιείται για την ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Ήδη, έχουμε πει ότι και το 2022 ο κόσμος θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ απ’ ό,τι το 2021 και θα προσδιοριστεί αυτό ενόψει του Προϋπολογισμού. Και βεβαίως όσο η ανάπτυξη μεγαλώνει, όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και πλούτος, βούληση της Κυβέρνησης είναι σε αυτό να συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο όσο το δυνατόν πιο διευρυμένα όλα τα κοινωνικά στρώματα, με έμφαση στους νέους, στους μισθωτούς, στη μεσαία τάξη, σε όλους εκείνους που την προηγούμενη περίοδο πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια άλλη φάση για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία, για μια φάση ανάπτυξης. Ακολουθούμε αναπτυξιακή πολιτική που προσελκύει επενδύσεις, που φέρνει καινούργιες δουλειές, που φέρνει εισοδήματα και έτσι δυναμώνει το Α.Ε.Π.. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται βιώσιμοι όροι ανάπτυξης, διατηρήσιμοι, όχι πυροτεχνήματα».

Για τον εμβολιασμό

Θα θέλαμε να έχουμε πολύ περισσότερους εμβολιασμένους ανθρώπους. Κάναμε για αυτό -και θα εξακολουθούμε να κάνουμε- ό,τι περνάει από το χέρι μας, επικοινωνιακά, ενημερωτικά, επιχειρησιακά. Μέσα από το πρόγραμμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», όλες και όλοι που θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να το κάνουν, όποτε θέλουν, με όποιο εμβόλιο θέλουν, εν πολλοίς όπου θέλουν. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή. Έχουμε στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ένα 30% των παιδιών που είναι εμβολιασμένα και λίγο πιο κάτω στην ηλικιακή ομάδα 12-15. Επιταχύνουμε την προσπάθεια, με συμμάχους τους παιδιάτρους, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.

Από κει και πέρα, όλοι μας, πρέπει με πολύ καθαρό τρόπο, να συνεργαστούμε και να εκπέμψουμε ένα μήνυμα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις προς την ελληνική κοινωνία: Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούμε, τόσο περισσότερο θωρακισμένοι θα είμαστε απέναντι στην πανδημία. Και αυτό με μια λέξη σημαίνει ελευθερία. Ο εμβολιασμός είναι συνώνυμο της ελευθερίας στην επαγγελματική μας δραστηριότητα, στην κοινωνική μας ζωή, στο δικαίωμά μας στη δια ζώσης μόρφωση. Να αφήσουμε, λοιπόν, κάποιοι τους υστερόβουλους και μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς σχεδιασμούς. Και χωρίς δεύτερες σκέψεις, πολύ καθαρά να τοποθετηθούμε όλοι υπέρ του εμβολιασμού, που είναι συνώνυμο της ελευθερίας.

Για τις δημοσκοπήσεις

Αυτό που εξακολουθούμε να βλέπουμε, είναι η τεράστια εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Είναι η τεράστια εμπιστοσύνη του κόσμου σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. καθώς διαχειρίζονται τα θέματα αυτά με πολύ καλύτερο τρόπο, από ό,τι θα μπορούσε οποιοσδήποτε άλλος στο πολιτικό σκηνικό. Και, βεβαίως, υπάρχουν διψήφιες διαφορές, πολύ πάνω από τη διαφορά με την οποία είχαμε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές παρόλο ότι στους 19 από τους 26 μήνες που είμαστε Κυβέρνηση, διαχειριζόμαστε κρίσεις. Και αυτό συμβαίνει επειδή τις διαχειριζόμαστε με έναν τρόπο επιτυχή, με έναν τρόπο που απαντά και στις ανησυχίες και στις αγωνίες, αλλά και στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Όσο μένουμε στοχοπροσηλωμένοι και σταθεροί στη λογική ότι αξιοποιούμε τον χρόνο για να κάνουμε δουλειά για την Πατρίδα και τους πολίτες, τόσο η εμπιστοσύνη των πολιτών θα ενισχύεται.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ