Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου: Αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί θα ζήσουμε δύσκολες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας

«Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά
», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχετικά με τους συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από κοροναϊό.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο κ. Βασιλακόπουλος τοποθετήθηκε για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε σε ό,τι αφορά στην πανδημία μέχρι τα Χριστούγεννα.

«20% κάτω οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα»

«Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά. Αν κάθε μέρα έπεφτε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και σκοτώνονταν 30-40-50 άνθρωποι, δε θα ξεσηκωνόταν η κοινωνία ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την οδική ασφάλεια; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Στη χώρα μας, στα εμβόλια είμαστε 10% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, και 20% κάτω από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δε βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο που η αποδοχή των εμβολίων εδώ είναι κατά 20% χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου», εξήγησε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις αντιφάσεις των επιστημόνων που ενδεχομένως έχουν ενισχύσει το δισταγμό του κόσμου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η επιστήμη προχωρά με το πείραμα. Υπάρχει τεράστια νέα γνώση που μπορεί να οδηγήσει έναν επιστήμονα να έλεγε διαφορετικά πράγματα στην αρχή της πανδημίας, και διαφορετικά τώρα. Δε γνωρίζω γιατί στην Ελλάδα πήγαμε χειρότερα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Πες ότι οι γιατροί δεν ήμασταν τόσο καλοί όσο οι συνάδελφοί μας σε άλλες χώρες, ίσως και τα ΜΜΕ πρόβαλαν υπερβολικά τις σπάνιες επιπλοκές από κάποια εμβόλια».

«Είμαστε ιδιαίτερος λαός. Τα ξέρουμε όλα και έχουμε γίνει όλοι γιατροί. Τώρα έχουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες γιατρούς», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Αν δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε δύσκολες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα»

«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους, και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Προβλέπω ότι αν σαν κοινωνία, είτε με την πειθώ είτε με υποχρεωτικότητα, δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό που έγινε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πήγε στο 90% από το 45% λόγω υποχρεωτικότητας, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε από εδώ και πέρα.

«Το να κλείνω ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα ή να κάνω πλήρη ιχνηλάτηση, είναι ακριβώς το ίδιο»

Μιλώντας για το ποιο αναμένεται να είναι το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «μπορεί να υπάρχει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Τα πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί είναι ολόσωστα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει φανεί σε πρόσφατη μελέτη, ότι το να κλείνω ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα, ή να κάνω πλήρη ιχνηλάτηση όπως προτείνεται, είναι ακριβώς το ίδιο, και διαφυλάσσει και την εκπαιδευτική διαδικασία».

Κάθε νέα δόση είναι σαν μια «φοροελάφρυνση»

Κάθε νέα δόση είναι σαν μια «φοροελάφρυνση» γιατί οδηγεί σε βελτίωση, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΙ. Όπως ανέφερε στις όποιες μελέτες έχουν γίνει και υπήρξε χορήγηση 3η δόσης δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. «Το μόνο που μας κάνει η τρίτη δόση είναι ότι αυξάνει τα αντισώματα και τα κύτταρα για να πολεμήσουμε τον ιό», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ