Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συρίγος: Πολιτικό μήνυμα το μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών – Ποια πανεπιστήμια κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό

Αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη την επόμενη χρονιά

Δυο εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και το υπουργείο εργάζεται «πυρετωδώς» για να διασφαλιστεί τόσο η δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων, όσο και η ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας
. Παράλληλα, σχεδιάζει την περαιτέρω αναδιοργάνωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας.

Ενθαρρυντική παράμετρος, το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τόσο των φοιτητών, όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

«Πολιτικό μήνυμα» χαρακτηρίζει ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών. «Έρχεται μια βουβή μάζα, ένας τεράστιος αριθμός φοιτητών και λέει “εμβολιάζομαι”. Εξαίρεση αποτελούν οι εκκλησιαστικές σχολές με ποσοστό 55%».

Ειδικότερα, ανά πανεπιστήμιο, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων έχει το ΕΜΠ (78%), ακολουθούν, το ΕΑΠ (77%), το ΟΠΑ (75%), το ΕΚΠΑ και το Πολυτεχνείο Κρήτης (73%), το ΠΑΠΕΙ και το Πάντειο, (72%), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (71%), η ΑΣΚΤ και το Χαροκόπειο (70%), το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (68%), ενώ στις τελευταίες θέσεις, πριν τις εκκλησιαστικές σχολές, είναι το Ιόνιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με 62%, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με 59% και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 58%.

Μέχρι στιγμής, έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 70% των φοιτητών, με τουλάχιστον μια δόση, και πλήρως το 91% του διδακτικού προσωπικού και το 87% του διοικητικού προσωπικού.

Προς ένα «ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»

«Για τη σωστή προετοιμασία του ασφαλούς ανοίγματος», εξηγεί ο κ. Συρίγος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ψηφίστηκαν τα σχετικά νομοθετήματα». Αφενός δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για εκείνους, που θα παρακολουθούν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, το edupass, στην οποία ένα φοιτητής θα δηλώνει, ότι θα παρακολουθήσει το Α ή Β μάθημα και μετά θα καταθέτει τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ημέρες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο όσων εισέρχονται στα πανεπιστήμια.

Για τυχόν καθηγητές που θα αρνηθούν να διδάξουν με φυσική παρουσία, «δεν θα αμείβονται εφόσον δεν θα παρέχουν υπηρεσίες», ξεκαθαρίζει ο κ. Συρίγος.

Σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακές αρχές απάντησαν θετικά, υπογραμμίζει ο κ. Συρίγος. Μόνο το Αριστοτέλειο και το ΠΑΜΑΚ δεν θα χρειαστούν εντός των εγκαταστάσεών τους, γιατί μπροστά στην είσοδό τους λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο. Για τα υπόλοιπα, σε όσα υπάρχει μόνιμη υποδομή με γιατρό και νοσοκόμο, αυτά θα συνεχίσουν επί μονίμου βάσεως και ο ΕΟΠΥ θα παρέχει ψυγεία, εμβόλια, αναλώσιμα κλπ. Στα υπόλοιπα θα σταλούν εκτάκτως κινητές εμβολιαστικές μονάδες, περιγράφει ο κ. Συρίγος.

Αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη από την επόμενη χρονιά

«Ο ακαδημαϊκός χάρτης πρόκειται να αναμορφωθεί από την επόμενη χρονιά», προαναγγέλλει ο κ. Συρίγος. Ένα από τα «εργαλεία» για την αναδιάρθρωση αποτελεί η μελέτη της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), που αναμένεται να ολοκληρωθεί. Η μελέτη εξετάζει ποιος είναι ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού, τι διδάσκει συγκεκριμένα κάθε τμήμα, η επιστημονική σαφήνεια, η πρόσβαση και η απορρόφηση από την αγορά εργασίας, τα συναφή τμήματα ανά την Ελλάδα, τον τρόπο λειτουργίας κάθε τμήματος κοκ. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας περιμένει και τις προτάσεις των πρυτανικών αρχών.

«Οι προτιμήσεις των υποψηφίων σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποτυπώνουν την αντίληψη που έχει η κοινωνία για κάποια τμήματα», αναφέρει ο κ. Συρίγος και εξηγεί, ότι υπάρχουν τμήματα, για παράδειγμα, με πολύ χαμηλή βάση και πολύ μικρό αριθμό αποφοίτων.

«Έχουμε 28 τμήματα με λιγότερους από 30 φοιτητές. Αυτό πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τα ίδια τα τμήματα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο έχει εξαιρετικά τμήματα, πολλά μέλη ΔΕΠ, εγκαταστάσεις κλπ, έχει μικρή προσέλευση φοιτητών επειδή είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα», επισημαίνει ο κ. Συρίγος, αλλά τονίζει, ότι το υπουργείο οφείλει να στηρίξει αυτά τα τμήματα.

Άλλα τμήματα, τα οποία είναι μέσα στα αστικά κέντρα, «δεν πάνε καλά, γεγονός που πρέπει να απασχολήσει τις πρυτανικές αρχές».

«Τα Μαθηματικά τμήματα είναι έντεκα σε όλη τη χώρα. Μήπως είναι πολλά;», διερωτάται ο κ. Συρίγος. Ακόμα και το Αριστοτέλειο, το οποίο έχει εξαιρετικό μαθηματικό τμήμα, έχει πολλές κενές θέσεις.

«Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε με προσοχή συνολικά στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας», καταλήγει ο κ. Συρίγος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ