Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εμβολιασμός: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση – Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Τι δηλώνουν στα «Π» οι ειδικοί

Άνοιξε την Τρίτη
η ηλεκτρονική πλατφόρµα emvolio.gov. gr για τον καθορισµό των ραντεβού προς εµβολιασµό µε την τρίτη δόση για τους περίπου 285.000 ανοσοκατεσταλµένους ασθενείς της χώρας µας, ενώ ασαφείς παραµένουν ακόµη οι προθέσεις της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών σχετικά µε το ενδεχόµενο να χορηγηθεί τρίτη δόση του εµβολίου κατά του νέου κοροναϊού στον γενικό πληθυσµό.

Το σίγουρο είναι ότι τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εµβολίου στους ανοσοκατεσταλµένους ασθενείς θα ακολουθήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης στους διαµένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωµένων (ΜΦΗ) και στους συνανθρώπους µας ηλικίας άνω των 85 ετών.

Σειρά, στη συνέχεια, θα πάρουν τα άτοµα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και οι υγειονοµικοί της χώρας µας, για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικός και ο εµβολιασµός µε την τρίτη δόση του εµβολίου.

Δεν υπερβαίνει το 55%

Υπενθυµίζεται ότι στους ανοσοκατεσταλµένους ασθενείς η προστασία έναντι του COVID-19 δεν υπερβαίνει το 55%, ακόµα και µετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, µε αποτέλεσµα να καθίσταται άκρως απαραίτητη για αυτούς τους ασθενείς η χορήγηση τρίτης δόσης του εµβολίου, η οποία θα ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισµού τους.

Την ίδια στιγµή, διχασµένα εµφανίζονται τα µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, αλλά και οι ειδικοί επιστήµονες – µη µέλη των δύο επιτροπών, σχετικά µε την ενδεχόµενη αναγκαιότητα να χορηγηθεί στη χώρα µας τρίτη δόση του εµβολίου κατά του COVID-19 στον γενικό πληθυσµό.

Οσα µέλη των δύο επιτροπών εκτιµούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εµβολίου στον γενικό πληθυσµό τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «καλό είναι να βγάλουµε τα νερά από τη βάρκα, αλλά δεν έχουµε κλείσει ακόµα ικανοποιητικά τις τρύπες»… Τι εννοούν;

Ο μεγάλος προβληματισμός

Τα εν λόγω µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών θεωρούν ότι το άµεσο όσο και σοβαρό πρόβληµα της χώρας µας δεν είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης του εµβολίου στον γενικό πληθυσµό, αλλά το πολύ υψηλό ποσοστό των ανεµβολίαστων συµπολιτών µας στις ηλικιακές κατηγορίες των 60 ετών και άνω, δηλαδή σε εκείνες τις ηλικιακές οµάδες οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως το σύστηµα Υγείας µε νοσηλείες για COVID-19.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι ακόµα και… πέντε φορές πιο υψηλό σε σχέση µε τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών, όπως, για παράδειγµα, του Ηνωµένου Βασιλείου.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, υπάρχει µία όχι µικρή, αλλά µειοψηφούσα σε αυτό το θέµα οµάδα µελών των δύο επιτροπών, µεταξύ των οποίων ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και αντιπρύτανης του Ιδρύµατος, Αθανάσιος Τσακρής, αλλά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τρίτη δόση του εµβολίου θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει να προγραµµατίζεται για τον γενικό πληθυσµό της χώρας µας, καθώς αυτή πρέπει να χορηγηθεί, κατά την επιστηµονική θέση των ιδίων, έξι µήνες µετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Το άρθρο του Φάουτσι

Πάντως, ο διεθνής επιστηµονικός διάλογος για το ενδεχόµενο να χρειαστεί η χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσµό των ανεπτυγµένων χωρών εγκαινιάστηκε την περασµένη εβδοµάδα µε ένα πολύ σηµαντικό άρθρο του κορυφαίου ανοσολόγου των ΗΠΑ και διευθυντή του αµερικανικού ινστιτούτου για τα λοιµώδη νοσήµατα (NIAID), Αντονι Φάουτσι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσµό, η οποία, σύµφωνα µε τον ίδιο, ενδέχεται να είναι η οριστική για την ανοσία των πληθυσµών έναντι του νέου κορονοϊού.

Δεν πέρασαν 24 ώρες για να δει το φως της διεθνούς επιστηµονικής δηµοσιότητας η ακριβώς αντίθετη άποψη, µε άρθρο κορυφαίων ειδικών επιστηµόνων, µεταξύ των οποίων η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου των ΗΠΑ, Ροσέλ Ουαλένσκι, οι οποίοι τονίζουν µε ιδιαίτερη έµφαση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά τη δεύτερη δόση.

Οι ίδιοι εκφράζονται αρνητικά στο ενδεχόµενο να είναι αναγκαία η χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσµό των πιο προηγµένων χωρών, που έχουν ήδη επιτύχει υψηλά ποσοστά πλήρως εµβολιασµένων πολιτών.

«Η Ελλάδα προχωρά ορθά»

Σύµφωνα, πάντως, µε όσα δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κορονοϊού, Ηλίας Μόσιαλος, «η Ελλάδα προχωρεί ορθά στη χορήγηση τρίτης δόσης στο σύνολο των ανοσοκατεσταλµένων ασθενών, δεν πρέπει, όµως, να βιαστεί σχετικά µε τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εµβολίου στον γενικό πληθυσµό και δεν πρέπει οι χώρες που βιάζονται σχετικά να καταστούν παράδειγµα για εµάς».

Ο Ηλίας Μόσιαλος µας εξηγεί, επίσης, ότι «τα σχετικά επιστηµονικά δεδοµένα δεν είναι ακόµη πλήρη. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι η προστασία που προσφέρουν τα εµβόλια έναντι του νέου κοροναϊού διαρκεί για τουλάχιστον έναν χρόνο µετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Οσον αφορά την περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να συζητεί ακόµα και τη χορήγηση της… τέταρτης δόσης, ο κ. Μόσιαλος σηµειώνει ότι «υπάρχουν δύο πολύ κλειστές, αλλά όχι µικρές κοινότητες στη χώρα, αυτές των υπερορθόδοξων Εβραίων και των Αραβοϊσραηλινών, ένα σηµαντικό ποσοστό των µελών των οποίων αρνούνται συστηµατικά και µε επιµονή να εµβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού. Το αποτέλεσµα είναι, µεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ έχει πλήρως εµβολιασµένο λίγο παραπάνω από το 60% του γενικού πληθυσµού του, ένα ποσοστό, δηλαδή, το οποίο είναι παραπλήσιο του αντίστοιχου στην Ελλάδα. Αν είναι να προχωρήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης στη χώρα µας, πρέπει να προχωρήσει στους υγειονοµικούς και στις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 50 ετών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάµε για επέκταση της τρίτης δόσης στις ηλικιακές κατηγορίες κάτω των 50 ετών».

«Είναι νωρίς»

Τέλος, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, οµότιµη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογράµµισε µε έµφαση τη Δευτέρα ότι «βρισκόµαστε ακόµη µακριά και είναι νωρίς για να µιλήσουµε σχετικά µε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού στον γενικό πληθυσµό της χώρας µας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ