Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιατί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε το «όπλο» του και ξαναβγαίνει στο προσκήνιο

Οι τέσσερις λόγοι μεταστροφής του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική αντιπαράθεση και οι φοβίες του για το μέλλον

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
όπως επίσης ο ιδιαίτερα επιθετικός τρόπος με τον οποίο σχολίασε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Κάποιοι, μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι πέρυσι τέτοιον καιρό ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είχε ψέξει με άρθρο του τον Αλέξη Τσίπρα γιατί σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό απατεώνα».

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες», είχε γράψει σε άρθρο του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πυροδοτώντας, μάλιστα, συζητήσεις στο εσωκομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και τροφοδοτώντας περαιτέρω την εσωστρέφεια με την ηχηρή διαφωνία του για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στις εξαγγελίες Μητσοτάκη μιλώντας για απατεωνιά ξένισε αρκετούς, οι οποίοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν το γεγονός. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο πρώην υπουργός αισθάνθηκε πως, έπειτα από μια μακρά περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, θα έπρεπε να επανεμφανιστεί, κάνοντας μάλιστα αίσθηση. Έτσι, κατέφυγε στον χαρακτηρισμό «απατεωνιές».

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι από πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εμφανίζεται τρίτος και καταϊδρωμένος, αφού ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιάννης Ραγκούσης ακολουθούν μια σκληρή ρητορική σε όλες τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις και δίνουν τον κοινοβουλευτικό τόνο. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τα σενάρια των εκλογών. Όχι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φοβάται πως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εκλογιμότητας, αλλά το γεγονός ότι έχει εξαφανιστεί από την «πολιτική πιάτσα» προφανώς και θα μετρήσει στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα δε αν οι κάλπες στηθούν σε κλίμα πόλωσης. Που σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να χάσει την πρώτη θέση στον Βόρειο Τομέα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στον εν λόγω τομέα θα προστεθεί, όπως φαίνεται, και η πολύ ισχυρή υποψηφιότητα του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα που το έμπειρο μάτι του κ. Τσακαλώτου έχει διακρίνει. Αυτό δεν είναι άλλο από τις μετρήσεις στις δημοφιλίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Για πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και έβαζε την υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο, ο Ευκλείδης ήταν με διαφορά το δημοφιλέστερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εσχάτως έχει χάσει την πρωτιά από τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κάτι που προφανώς δεν τον ευχαριστεί. Βεβαίως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως είναι λογικό ο τελευταίος να είναι στην πρώτη γραμμή, αφού το θέμα του, δηλαδή η πανδημία, κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Από την άλλη, για ένα στέλεχος που είχε συνηθίσει στις πρωτιές και του άρεσε να εμφανίζεται προς τα έξω ως «το σοβαρό στέλεχος του κόμματος» δεν είναι και ό,τι καλύτερο η πτώση στον δείκτη αποδοχής στελεχών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ