Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Καθηγητής του Ωδείου Κερκύρας ο βιολίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μάριος Δαπέργολας.

Καθηγητής του Ωδείου Κερκύρας με αντικείμενο τη βιόλα θα είναι από το τρέχων διδακτικό έτος ο κερκυραίος μουσικός και κορυφαίος βιολίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μάριος Δαπέργολας.

   Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Γιος του μαέστρου και συνθέτη Δημητρίου Δαπέργολα έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα κοντά στον πατέρα του. Σπούδασε βιολί με τον Σοφοκλή Πολίτη στο Ωδείο Αθηνών, τον Ιωάννη Βατικιώτη στο Ωδείο Κερκύρας και στο Ωδείο Ορφείον Αθηνών όπου και το 1997 πήρε Δίπλωμα βιολιού. Σπούδασε Αρμονία και Αντίστιξη με το Δημήτρη Δαπέργολα (Ωδείον Κερκύρας), Φούγκα με τον Ιωάννη Καστρινό (Ελληνικόν Ωδείον) και πήρε δίπλωμα Σύνθεσης με το Γιάννη Ιωαννίδη (Μουσική Εταιρία Αθηνών). Το 2009 με καθηγητή τον Πάρι Αναστασιάδη πήρε δίπλωμα βιόλας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικής δωματίου, βιολιού και βιόλας με τους Lucas David, Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, Χαρά Σειρά, Herwig Zack και Γιώργο Χατζηνίκο, σύγχρονης μουσικής εκτέλεσης με το Arditti Quartet, μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τον S. Kogan, ενώ το 2016 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Internationale Masterclass Apeldoorn νέων σολίστ όπου έκανε μαθήματα με την Ásdís Valdimarsdóttir, τη Nobuko Imai και τον Charles Neidich.

  Κατά τη φοίτηση του στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε εξάρχων στην ορχήστρα, ενώ κατείχε τη θέση του Α’ βιολιού στο κουαρτέτο του ίδιου Τμήματος. Την ίδια περίοδο εργάστηκε ως καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου στα ωδεία Ορφείο, Ελληνικό και Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου.

    Ως σολίστ βιολιού έχει συμπράξει με το σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με την Ορχήστρα του Ωδείου Κερκύρας, με το οποίο ιστορικό Ίδρυμα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας από τα σπουδαστικά του χρόνια έως σήμερα, ενώ ως προσκεκλημένος βιολίστας έχει συμπράξει με το κουαρτέτο εγχόρδων της Κ.Ο.Α. Στο χώρο της σύγχρονης μουσικής έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το γαλλικό σύνολο Hanatsu Miroir, τα σύνολα Dissonart, modern-e-quartet, Medea Electronique, Ergon και το ARTéfacts Ensemble σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε μόνιμος μουσικός της  Ορχήστρας των Χρωμάτων, την καλλιτεχνική περίοδο 2007/8  ήταν κορυφαίος Α’ στις βιόλες στη νεοσύστατη τότε ορχήστρα του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και από το 2008 είναι μέλος της Ορχήστρας της Ε.Λ.Σ. επιτυγχάνοντας το 2016 τη θέση του κορυφαίου Β’ στις βιόλες.

   Έργα και ενορχηστρώσεις του έχουν παιχτεί, κατόπιν παραγγελίας, από τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες και άλλα ορχηστρικά σύνολα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο κτίριο Παλλάς Αθηνά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο Mozarteum του Saltzburg και σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Το έργο του “Espejos” για κουαρτέτο εγχόρδων απέσπασε το 2006 ειδική διάκριση στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, το 2017 η ενορχήστρωσή του στο χορωδιακό έργο “Δέησις” του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη παίχτηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης με σολίστ τη soprano Barbara Hendricks, ενώ το 2018 του έγινε από το Μ.Μ.Θ. παραγγελία συμφωνικού έργου για την ορχήστρα M.O.Y.S.A.

Πληροφορίες: Ωδείον Κερκύρας, Καλοσγούρου 8 τηλ. 2661032791

Εκ της Δ/νσεως

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ