Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός – Εμβολιασμοί: Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Σε ποιους θα απευθύνεται – Ποιες οι προϋποθέσεις

Η αναμνηστική δόση αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί περισσότερο η προστασία

Οι άνω των 60 ετών καθώς και οι υγειονομικοί
θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού από τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Να σημειωθεί πως η τρίτη δόση θα χορηγείται αφότου θα έχουν περάσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13.175 εμβολιασμοί.

Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική και πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων (Pfizer, AstraZeneca, Moderna) ή μία με το μοσοδοσικό της Johnson & Johnson. Ο ίδιος υποστήριξε πως η αναμνηστική δόση αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί περισσότερο η προστασία.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν οι 11.900.000 εμβολιασμοί. Με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 60,6% του γενικού πληθυσμού και 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 90.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού τις τελευταίες 7 ημέρες για εμβολιασμό με την πρώτη δόση, με την συντριπτική πλειονότητα των ραντεβού να κλείνεται από νεαρές ηλικίες.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

  • Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60,4%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, έχει ήδη εμβολιαστεί το 59,3% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 59,7%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 30%.
  • Και στην ηλικιακή ομάδα 12-14, έχει ήδη εμβολιαστεί το 15,7% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 56.000 παιδιά από αυτή την ηλικιακή ομάδα.
  • Τέλος, στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 10.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 8.500 πολίτες.

Τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

Η Ελληνική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού στους άνω των 60 ετών αλλά και στους υγειονομικούς. Αυτό είπε

Στην καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι η σύσταση πλέον είναι να εμβολιαστούν με τρίτη δόση όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

«Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα άτομα σε μεγάλες ηλικίες, που ζουν σε δομές φροντίδας αλλά και τα άτομα άνω των 60 ετών. Ομάδες για τις οποίες ο κίνδυνος από την μόλυνση, όπως προκύπτει και από τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σημαντικός εάν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση», είπε και αναφέρθηκε σε δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι στις ηλικίες 60 έως 79 ετών ακόμα το ποσοστό όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι στο 59,2% και όσων χάνουν τη ζωή τους στο 48%.

«Η χημική και κυτταρική ανοσία έχουμε δει ότι εκπίπτουν με το χρόνο και γι’ αυτό χρειάζεται μία ενισχυτική τρίτη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Μιλώντας για τους υγειονομικούς είπε ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο και λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς μπορεί να μολυνθούν, να έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί αλλά να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό στο εργασιακό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να κάνουν κι αυτοί την τρίτη δόση, τόνισε.

Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι κρίσιμοι για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι κάθε χώρα χαράσσει τη δική της γραμμή ακολουθώντας και τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, εξήγησε πως «αλλά είναι τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή στη Δανία κι άλλα στην Ελλάδα».

Τρίτη και τελευταία δόση

«Ίσως η τρίτη δόση να αποτελεί και την τελευταία δόση είπε η κυρία Θεοδωρίδου στο συνολικό εμβολιασμό κατά του κοροναιού» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου. Ερωτηθείσα για το αν θα έπρεπε να περιμένουμε την επίσημη σύσταση του ΕMA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για να συστήσουμε την τρίτη δόση στους άνω των 60, η κυρία Θεοδωρίδου άφησε να εννοηθεί ότι κάθε χώρα χαράζει την δική της γραμμή. «Θα θέλαμε να είναι πιο έγκαιρη η απόφαση του ΕΜΑ» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τώρα στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό και να προλάβουμε ενδεχομένως πιο άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ