Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το μέλλον της οικονομίας – Το οικονομικό μέρισμα και οι θετικοί οιωνοί – Ποιοι οι βασικοί στόχοι

Τους λόγους της αισιοδοξίας για το μέλλον της οικονομίας περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η διάχυση της ανάπτυξης
σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων είναι ένας από τους βασικούς στόχους που θέτει πλέον η κυβέρνηση, καθώς πολλαπλασιάζονται οι θετικοί «οιωνοί» για την πορεία της οικονομίας το προσεχές διάστημα.

Τους λόγους της αισιοδοξίας για το μέλλον της οικονομίας περιέγραψε μιλώντας στο Reuters ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Έχουμε στη διάθεσή μας τα πρόσθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια. Δανειζόμαστε με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μας, αντιστρέψαμε την πορεία της ΔΕΗ, που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα θεωρείται μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί μια κρατική εταιρεία».

Αισιοδοξία Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ακόμα πιο αισιόδοξος για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, που ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ εκτίμησε στο 5,9%. «Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από 6%», είπε (στο Politico) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. «Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με το προ πανδημίας επίπεδα», πρόσθεσε.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του καταγράφει σημαντική μείωση στις εκκρεμείς συντάξεις το 2ο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2020, ενώ σημειώνει τη σημαντική πτώση της ανεργίας κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και κάνει θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2021.

To Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

«Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας.

Περνώντας αμέσως στο ζήτημα της διάχυσης του πλούτου και της μείωσης των ανισοτήτων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό και να τους πούμε: “Ελάτε, επιστρέψτε στην Ελλάδα, εμπιστευθείτε την Πατρίδα μας και εμπιστευθείτε το μέλλον σας στην πατρίδα μας, γιατί πια μπορούμε να σας προσφέρουμε πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας”».

Σταϊκούρας: Επιστρέφουμε στην κοινωνία το οικονομικό μέρισμα

«Επιστρέφουμε στο σύνολο της κοινωνίας το οικονομικό μέρισμα από την προσπάθεια που έχει η ίδια καταβάλει, με όρους δικαιοσύνης και αυτό αφορά κυρίως όλη τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα συγκαλέσει «το ταχύτερο την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για να συζητηθεί το θέμα της ρευστότητας της οικονομίας, παρουσία των τραπεζιτών».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ