Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Ζούμε διαρκώς με το casus belli πάνω από το κεφάλι μας

«Πυρά» του πρωθυπουργού προς την Τουρκία – Τι τον προβληματίζει στο Κυπριακό ζήτημα



Ηχηρό μήνυμα απέναντι στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά την 76η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα ήταν πάντοτε υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας πως οι διαφορές στις διεθνείς σχέσεις οφείλουν να γεφυρώνονται, πόσω μάλλον μεταξύ γειτόνων. Στη συνέχεια, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς – «φωτιά», όπως είναι το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση, μην διατηρώντας την ίδια αισιοδοξία και για το Κυπριακό ζήτημα, για το οποίο και σχολίασε ότι « η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε το Διεθνές Δίκαιο»

Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως, είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό – υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί.

Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό, γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο πολιτικό πρόβλημα, επί τη βάσει της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όποια λύση εκτός αυτού του πλαισίου, όπως η λύση των δύο κρατών, είναι απαράδεκτη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα»

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών», είπε στη συνέχεια σχετικά με την ανάγκη -όπως την χαρακτήρισε- της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της».

Δείτε την ομιλία του όπως πραγματοποιήθηκε

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ