Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τι φοβάται η ΕΛΑΣ μετά το «χτύπημα» στην Μητροπόλεως – Τα σενάρια για «επαναστατικό ταμείο»

Οι ύποπτοι για το «χτύπημα» στην οδό Μητροπόλεως, τα άγνωστα στοιχεία των αστυνομικών και οι άλλες ληστρικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών

Σχέδιο δημιουργίας ενός πέμπτου «επαναστατικού ταμείου» με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.
αν υποκρύπτεται ως σκοπιμότητα πίσω από τις διαδοχικές ληστείες τραπεζών στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Πιο χαρακτηριστική, αυτή που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη από δύο δράστες -ένας από αυτούς θεωρείται γνωστός αντιεξουσιαστής- σε τράπεζα της Πλατείας Συντάγματος με λεία 11.000 ευρώ, χωρίς η ΕΛ.ΑΣ. να προλάβει να αντιδράσει. Με τον φόβο δημιουργίας μιας νέας ένοπλης οργάνωσης που χρηματοδοτείται από τις ληστείες, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια «σιωπής» της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Κι αυτό ύστερα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχουν υπάρξει από την ΕΛ.ΑΣ. και την εξάρθρωση ή την αδρανοποίηση των οργανώσεων «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ), «Επαναστατική Αυτοάμυνα», «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», «Επαναστατικός Αγώνας» και άλλες που έδρασαν την περίοδο 2004- 2018. Μια επιπλέον ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. είναι μήπως σε κάποια από αυτές τις διαδοχικές ληστείες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας υπάρξει αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς ή με θύματα ανυποψίαστους πολίτες. Κι αυτό γιατί ένας από τους βασικούς υπόπτους -με αντιεξουσιαστική δράση- για συμμετοχή σε αυτές τις ληστείες έχει πυροβολήσει στο παρελθόν ενστόλους και οι αστυνομικοί τον θεωρούν «ιδιαίτερα επικίνδυνο και απρόβλεπτο».

Από τις 10 Αυγούστου, λοιπόν, υπάρχει μια σειρά ληστειών σε τράπεζες στα Πετράλωνα, στη Ν. Ιωνία, στη Μεταμόρφωση και η τελευταία στην οδό Μητροπόλεως, με συνολική λεία περίπου 40.00 ευρώ, από ένα δίδυμο ληστών που εισβάλλει στα υποκαταστήματα σχεδόν χωρίς καμιά μεταμφίεση, φορώντας μόνο χειρουργικές μάσκες. Σε σημείο που οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι φαίνεται να μην τους ενδιαφέρει αν αναγνωριστούν από την ΕΛ.ΑΣ., που εξετάζει τα βίντεο των επιδρομών και ήδη έχει σειρά στοιχείων για την ταυτότητά τους. Από αυτούς ο ένας είναι μετρίου αναστήματος, γεροδεμένος, αριστερόχειρας, με τατουάζ στο αριστερό χέρι και συνήθως φέρει πολεμικά τουφέκια. Ο δεύτερος είναι ψηλός με αραιά μαλλιά, αδύνατος, και συνήθως κρατά πιστόλι κι εμφανίζεται ως ακόλουθος του πρώτου, ο οποίος έχει πιο ηγετικό ρόλο. Σε δύο από αυτές τις ληστείες, στα Πετράλωνα και σε αυτή στην οδό Μητροπόλεως, εμφανίσθηκαν και οι δύο μαζί, σε εκείνη της Ν. Ιωνίας ο ψηλός αδύνατος και σε εκείνη στη Μεταμόρφωση ο γεροδεμένος αριστερόχειρας, που κρατούσε πάλι αυτόματο όπλο.

Τι έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να ξέρουν σχεδόν από τις πρώτες ληστείες του Αυγούστου την ταυτότητά του και αναφέρουν προφανή αναγνώρισή του από τις κάμερες. Πρόκειται, όπως πιστεύουν, για άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχε συλληφθεί πριν από 7-8 χρόνια για κατοχή όπλων σε διαμέρισμα της Αττικής, ενώ κατηγορήθηκε για ληστείες σε τράπεζες και σουπερμάρκετ στη Βόρειο Ελλάδα, από τις οποίες σε μία περίπτωση πυροβόλησε τους αστυνομικούς. Θεωρείται ότι είχε επαφή με ορισμένους αντιεξουσιαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συσχετίσθηκαν προ περίπου δέκα ετών με την αποστολή των δεμάτων βομβών. O συγκεκριμένος αντιεξουσιαστής παραβίασε άδεια από περιφερειακή φυλακή της χώρας, την οποία έλαβε έπειτα από προστριβές με τους υπευθύνους του σωφρονιστικού καταστήματος. Είχε πάρει ταυτόχρονα τουλάχιστον άλλες δύο άδειες, αλλά είχε επιστρέψει κανονικά.

Εκείνο που προβληματίζει τους αστυνομικούς είναι ότι παραβίασε τη συγκεκριμένη άδεια, παρότι σε λιγότερο από έναν χρόνο απαιτούσε δικαίωμα πρόωρης αποφυλάκισης. Δείγμα ότι ίσως έλαβε κάποια εντολή από άγνωστο άτομο που σχετίζεται με το «αντάρτικο πόλεων». Συνεργός του εκτιμάται ότι είναι ποινικός που είχε γνωρίσει μέσα στη φυλακή, με την ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμά ότι αυτό το δίδυμο των ληστών ίσως έχει υποστήριξη από άγνωστα πρόσωπα και ίσως διαθέτει κρησφύγετο στο κέντρο της Αθήνας. Ομως, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος προβληματισμού των αστυνομικών για την προσπάθεια αναβίωσης των ένοπλων οργανώσεων. Στις 9 Αυγούστου είχε συλληφθεί -από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.- στη Θεσσαλονίκη ένας 48χρονος αντιεξουσιαστής λίγο μετά τη διάπραξη ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή Ρετζίκι. Για τη διαφυγή του χρησιμοποίησε ως «ασπίδα» υπάλληλο της τράπεζας, όπως ακριβώς έχει ως πρακτική και το δίδυμο των ληστών στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί καταζητούσαν από τα τέλη του 2019 τον 49χρονο ως ηγετικό μέλος της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Τότε, στο πλαίσιο ερευνών που ακολούθησαν απόπειρα ληστείας σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στον Χολαργό, είχαν καταφέρει να βρουν, μεταξύ άλλων, το Καλάσνικοφ-«ταυτότητα» με το οποίο η τρομοκρατική οργάνωση είχε επιτεθεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την κλούβα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη και στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κολωνάκι. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο ο 49χρονος με τη ληστεία στη Θεσσαλονίκη να χρηματοδοτούσε μια νέα οργάνωση.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ