Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γερμανία – Εκλογές: Προβάδισμα για SPD, γκρίνια στο CDU – Όλα τα ενδεχόμενα κυβερνητικών συνασπισμών

Τα ενδεχόμενα μετεκλογικής συνεργασίας και οι χαμένοι της κάλπης

Τα exit polls
που βγήκαν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), μόλις έκλεισαν οι κάλπες, έδειξαν ισοπαλία του CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση), κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, και του SPD, με 25%, κάτι που άλλαξε στη συνέχεια, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς  να προηγείται με 26% (+5,5 από το 2017)  έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης CDU του Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών υπάρχει τεράστια χαρά, καθώς μετά από 16 χρόνια βρίσκονται μπροστά από την Δεξιά, ενώ αντίθετα ακριβώς είναι τα συναισθήματα στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για κυβερνητικούς συνασπισμούς «δίνουν και παίρνουν», όσο περνάνε οι ώρες.

Απογοήτευση στους Χριστιανοδημοκράτες 

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι» είπε ο Άρμιν Λάσετ. Τόνισε είναι μεγάλη πρόκληση η επόμενη μέρα για όλα τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι «θα πάμε σε τρικομματική κυβέρνηση», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ΕΡΤ. «Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Αν και είναι ακόμη νωρίς όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, την πρωτιά και τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων στις σημερινές γερμανικές εκλογές, ενώ η νύχτα προμηνύεται πολύ μεγάλη, ένα μοιάζει σίγουρο με βάση τα exit polls: Αυτή η αναμέτρηση είχε πολλούς ηττημένους.

Ηττημένοι είναι, πρώτα από όλα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και και του Άρμιν Λάσετ, καθώς και οι εταίροι τους Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. Οι απώλειες της τάξης του 8% ή περίπου 2,5 εκατομμυρίων ψήφων που σημείωσαν σε σύγκριση με το 2017 και το ιστορικά χειρότερο αποτέλεσμα της CDU-CSU οδηγεί τη Χριστιανική Ένωση βαθιά στο τούνελ της κρίσης. Κι αυτό δεν θα αλλάξει έστω και αν τελικά καταφέρει να πάρει την πρωτιά στο νήμα.

Η Αριστερά ανήκει επίσης στην κατηγορία των ηττημένων, ενώ χρεώνεται καθαρά και το γεγονός ότι το σενάριο του κεντροαριστερού συνασπισμού, με SPD και Πράσινους, μοιάζει πλέον πολύ μακρινό. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα παλέψει σκληρά για να πιάσει το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή, έχοντας δεχθεί βαρύτατο πλήγμα σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση, καθώς είναι σαφές πως δεν πείθει πλέον τους Γερμανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε τον δεύτερο βασικό «αιμοδότη» του SPD, με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πρέπει να θεωρηθεί επίσης χαμένη. Παρά το γεγονός ότι το 10-11% που φέρεται να συγκεντρώνει εξακολουθεί να αποτελεί ένα υψηλό και ανησυχητικό – για τη Γερμανία και τη δημοκρατία – ποσοστό, η υποχώρηση που σημείωσε σε σύγκριση με το 2017 δείχνει ότι ενδεχομένως να έχει εξαντλήσει τη δυναμική της, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Τέλος, όσο κι αν για ορισμένους μοιάζει παράδοξο, ηττημένοι μπορούν ουσιαστικά να χαρακτηριστούν και οι Πράσινοι. Οι ελπίδες που είχε καλλιεργήσει η Αναλένα Μπέρμποκ και η υπόλοιπη ηγεσία τους δεν δικαιώθηκαν και το κόμμα, παρά τη σημαντική ενίσχυσή του, παράμεινε σε μεγάλη απόσταση από τους δύο πρώτους – και, τελικά, σε ρόλο πολιτικού κομπάρσου.

Θερμή υποδοχή του Σολτς στο στρατηγείο του SPD

Ο Όλαφ Σολτς μιλώντας στο στρατηγείο του SPD, φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αναφέροντας ότι περιμένει τα τελευταία αποτελέσματα αλλά «τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε». «Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν – ότι το κόμμα τα πάει καλύτερα από ό, τι για πολύ καιρό».

Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι δείχνει ότι οι ψηφοφόροι τον ήθελαν να είναι ο επόμενος καγκελάριος
. Το ποσοστό που φαίνεται ότι καταγράφει το SPD είναι το δεύτερο χαμηλότερο που συγκεντρώνει μεταπολεμικά, ωστόσο υπάρχει άνοδος από τις εκλογές του 2017 που είχαν καταγράψει 21% και ιστορικό χαμηλό.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στο πρώτο exit poll

AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 11%

CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση): 25%

DIE LINKE (Αριστερά): 5%

FDP (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες): 11%

GRÜNE (Πράσινοι): 15%

SPD (Σοσιλαδημοκράτες): 25

Οι πιθανοί συνδυασμοί και τα σενάρια

Οι πιθανοί συνδυασμοί για σχηματισμό κυβέρνησης με βασικό κόμμα το CDU συμπεριλαμβάνουν τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll συγκεντρώνουν αθροιστικά 51%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο πιθανός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες ως κύρια δύναμη και τους ίδιους συμμάχους.

Με βάση αυτά τα ποσοστά ο σχηματισμός κυβέρνησης SPD, Πρασίνων και Die Linke αποκλείεται καθώς συγκεντρώνουν 45%.

Ωστόσο δεν αποκλείεται, αν και δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, η μεγάλη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, με τη συμμετοχή και κάποιου τρίτου κόμματος.

Καθώς όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το ακροδεξιό AFD, οι πιθανές συνεργασίες αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα πάντα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι πιθανές συνεργασίες για την επόμενη κυβέρνηση είναι:

Σενάριο 1

«Φωτεινός Σηματοδότης»: Σοσιαλδημοκράτες SPD/ Πράσινοι/ Φιλελεύθεροι FDP

Σενάριο 2

«Τζαμαϊκα»: Χριστιανοδημοκράτες CDU/ Φιλελεύθεροι FDP/ Πράσινοι

Σενάριο 3

Χριστιανοδημοκράτες CDU/ Σοσιαλδημοκράτες SPD/ Φιλελεύθεροι FDP

Σενάριο 4

Σοσιαλδημοκράτες SPD/ Αριστερά DieLinke/ Πράσινοι

Σενάριο 5

Χριστιανοδημοκράτες CDU/ Φιλελεύθεροι FDP

Σενάριο 6

«Μεγάλος Συνασπισμός: Χριστιανοδημοκράτες CDU/ Σοσιαλδημοκράτες SPD

Mεγαλύτερη η συμμετοχή από το 2017

Μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις εκλογές της Κυριακής έδειξαν, νωρίτερα, τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.

Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γκέοργκ Τιλ, από την Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα είχε ψηφίσει αυτοπροσώπως το 36,5% (το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 41,4%).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο -ανάμεσά τους και η καγκελάριος Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ