Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι, οι φρεγάτες και ο διπλωματικός μαραθώνιος των δέκα ημερών

Τι σηματοδοτούν οι επαφές του πρωθυπουργού σε Παρίσι – Σλοβενία και τα μηνύματα που θα στείλει

Έναν διπλωµατικό µαραθώνιο µε ρυθµούς σπριντ έχει προγραμματίσει να «τρέξει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
το προσεχές δεκαήµερο.

Η αρχή θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, από το Παρίσι, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, σε µία επίσκεψη υψηλού πολιτικού συµβολισµού, που θα επισφραγίσει την αναβαθµισµένη ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία.

Έχει προηγηθεί η παρουσία του Εµανουέλ Μακρόν στην Αθήνα για τη σύνοδο των EUMED-9, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την προµήθεια έξι ακόµα Rafale, φτάνοντας έτσι στα 24 γαλλικά µαχητικά αεροσκάφη, και βέβαια η συµφωνία AUKUS, που αλλάζει τα δεδοµένα για τη γαλλική εξωτερική πολιτική.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα εγκαινιάσουν ουσιαστικά την έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου µε θέµα τη «Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» (1675-1919), µε την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Πέµπτη και θα συνεχιστεί µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε µια ένδειξη της λεγόµενης «ήπιας διπλωµατίας» για την περαιτέρω σύσφιγξη των δεσµών των δύο χωρών.

Πέρα από την έκθεση, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί µε την επικεφαλής της UNESCO, Audrey Azoulay, και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει προς τιµήν του ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Μακρόν.

Στη Σάμο την Πέμπτη

Την Πέµπτη ο κ. Μητσοτάκης θα µπει και πάλι σε αεροπλάνο, αυτή τη φορά για να ταξιδέψει στο εσωτερικό της Ελλάδας, ώστε να στείλει µήνυµα στο εξωτερικό. Από τη Σάµο, ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφείς τις προθέσεις και τις απαιτήσεις της κυβέρνησης σε σχέση µε το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Όπως είπε ο ίδιος προχθές στο πρακτορείο Bloomberg, «έχω δεσµευτεί και είµαι απολύτως σαφής ότι θα προστατέψουµε τα σύνορά µας. Το κάνουµε µε µεγάλο σεβασµό στα ανθρώπινα δικαιώµατα. Σώζουµε ανθρώπους στη θάλασσα κάθε µέρα. Παρέχουµε το καθεστώς πρόσφυγα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που κάνουν την Ελλάδα µόνιµο σπίτι τους. Ταυτόχρονα, στέλνουµε ένα ξεκάθαρο µήνυµα σε όλους. Θέλουµε να σπάσουµε τα δίκτυα των λαθρεµπόρων στο Αιγαίο».

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη θα γίνει από το ΚΥΤ στο Βαθύ, το οποίο θα ανακοινώσει ότι παραδίδεται στην τοπική κοινωνία, µετά τη δηµιουργία της νέας Κλειστής Ελεγχόµενης ∆οµής στη θέση Ζερβού.

«Study days» του ΕΛΚ στην Κρήτη

Μία µέρα µετά, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κρήτη, και συγκεκριµένα στο Ηράκλειο, στο οποίο ήδη θα έχουν φτάσει από την Τρίτη περισσότεροι από 200 ευρωβουλευτές.

Πρόκειται για τα µέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βρίσκονται στο νησί για τον ετήσιο θεσµό των «study days» του ΕΛΚ.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα σηµαντική, καθώς η πιο εµβληµατική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, η Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν στο τιµόνι του CDU από το 2002, θα έχει µόλις αποχωρήσει από την καγκελαρία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί µε τον Μάνφρεντ Βέµπερ και θα απευθύνει οµιλία, στην οποία αναµένεται να αναφερθεί από τη µία πλευρά στις µεταρρυθµίσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια και από την άλλη στην ανάγκη εξέλιξης της Ε.Ε. και υιοθέτησης µιας πολιτικής που θα οδηγεί στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονοµία.

Συνέδριο του Λαϊκού Κόµµατος στη Βαλένθια

Ακολουθεί την Κυριακή 3 Οκτωβρίου η Βαλένθια, όπου διεξάγεται το τακτικό συνέδριο του Λαϊκού Κόµµατος, το τελευταίο πριν από τις επόµενες εκλογές.

Ο 40χρονος πρόεδρος του PP, Πάµπλο Κασάδο, έχει καλέσει δύο Ευρωπαίους ηγέτες να παρέµβουν στις εργασίες του συνεδρίου, τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεµπάστιαν Κουρτς και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας µε αυτόν τον τρόπο να συµβολίσει και τη νεότερη γενιά των κεντροδεξιών πολιτικών στην Ευρώπη.

diplomatiko

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – ∆υτικών Βαλκανίων

Ο µίνι διπλωµατικός µαραθώνιος ολοκληρώνεται την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, όταν ο κ. Μητσοτάκης θα συµµετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – ∆υτικών Βαλκανίων, που θα πραγµατοποιηθεί στο κάστρο Brdo της Σλοβενίας.

Η Σύνοδος αποτελεί µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των ∆υτικών Βαλκανίων, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραµατίζει στην προσπάθεια αυτή.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ