Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης από Παρίσι: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες – Μειώσαμε κατά 90% τις προσφυγικές ροές

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ από το Μουσείο του Λούβρου

Από το Παρίσι και συγκεκριμένα από το Μουσείο του Λούβρου και με φόντο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον Νίκο Αλιάγα, για την ΕΡΤ.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία με τη Γαλλία, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να φυλάσσονται τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Μιλώντας μάλιστα για τη σχέση του με τον Γάλλο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι φιλική, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνδράμει κάθε αίτημα της χώρας μας. 

«Θα σας ζητούσα λίγη υπομονή, αύριο το πρωί θα κάνουμε δηλώσεις με τον πρόεδρο Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων» είπε στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η «επισφράγιση» της συμφωνίας για τις γαλλικές φρεγάτες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει κατά τη διάρκεια του δείπνου των κυρίων Μητσοτάκη και Μακρόν.

«Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι ότι το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ώριμη την πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν υπάρχει εθνική μοναξιά», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χτίζει νέες συμμαχίες εντός και εκτός ΕΕ και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο. 

Για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως δεν βλέπει κάποιο λόγο, έπειτα από ένα ήσυχο καλοκαίρι, να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και ένα ήσυχο φθινόπωρο και αναφέρθηκε σε συμφωνίες με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Η ένταση δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και μπορούμε να βρούμε και τομείς συνεργασίας, όπως το μεταναστευτικό, αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στον γείτονα και το διεθνές δίκαιο στα μεγάλα ζητήματα» υπογράμμισε και συνέχισε, λέγοντας ότι «στις απειλές της Τουρκίας θα αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πάντα και το κάναμε πάντα με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία ξέρει ποια είναι τα όριά μας, που είναι και όρια της Ευρώπης και προτιμώ να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

«Θα ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Δεν έχω πρόθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Θα παραδώσω Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ» ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν κράτη στην Ένωση που δεν είναι διατεθειμένα να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι μεταναστευτικές ροές κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν μειωθεί κατά 90%, παρότι η κυβέρνηση παρέλαβε το πρόβλημα σε έξαρση, ενώ ανέφερε ότι δεν περιμένει μεταναστευτικό «κύμα» από το Αφγανιστάν.

Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με όποια γερμανική κυβέρνηση σχηματιστεί, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι το σύμφωνο σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ