Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νέα αμυντική συμφωνία ανακοινώνουν Μητσοτάκης – Μακρόν που θα περιλαμβάνει και την αγορά τριών φρεγατών

Τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι

Τη συμφωνία Ελλάδας
Γαλλίας για τρεις φρεγάτες, συν οψιόν για μια ακόμα, καθώς και μια συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, θα ανακοινώσουν αύριο Τρίτη από το Ελιζέ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μεταβαίνουν στο Παρίσι Δένδιας – Παναγιωτόπουλος
 

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταβαίνουν εκτάκτως, το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι, προκειμένου να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ήδη εκεί για επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τα εγκαίνια της εκθέσεως στο Λούβρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που θα γίνει σήμερα αργά το απόγευμα στη Γαλλική πρωτεύουσα.

Αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας

Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για την υπογραφή μιας αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας, υπό το πρίσμα τόσο των εξαιρετικών διμερών υφιστάμενων αμυντικών σχέσεων, που «αναθερμάνθηκαν» προ ημερών με την εξαγγελία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ περί αποκτήσεως 6 επιπλέον μαχητικών Rafale, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό τους που θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία στα 24, όσο και των πρόσφατων κοσμογονικών εξελίξεων με τη συμφωνία AUKUS, που έπληξε καίρια τα οικονομικά συμφέροντα και το πρεστίζ της Γαλλίας παγκοσμίως.

Αύριο το πρωί θα υπάρξει συνάντηση και συνομιλίες καθοριστικής σημασίας του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης των δύο χωρών, που αναμένεται να καταλήξει στη υπογραφή της αναβαθμισμένης ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Αυτό προς το παρόν ΔΕΝ επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς για προφανείς λόγους, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ.Οικονόμου να δηλώνει λακωνικώς πριν από λίγη ώρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ας κάνουμε λίγη υπομονή». Γαλλικές όμως πηγές από το Παρίσι, δίνουν το «στίγμα» τους, κάνοντας λόγο για «κάτι εξαιρετικά σημαντικό που θα προκύψει».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ, ασφαλώς με αντικείμενο την αυριανή συνάντηση υψηλού επιπέδου των Παρισίων.

belharra_10

Τι περιλαμβάνει η νέα αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία

Η αναμενόμενη νέα αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας αναμένεται να περιλαμβάνει:

Την επικύρωση της αποκτήσεως των 6 μαχητικών Rafale.

Την υπογραφή προσυμφώνου προσκτήσεως 3 φρεγατών FDI “Belh@rra” (με δυνατότητα προαιρέσεως/οψιόν για ένα ακόμα) καθώς και τριών κορβετών Gowind για την κάλυψη των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

Την παροχή πολιτικών/διπλωματικών/στρατιωτικών «εγγυήσεων» από πλευράς Γαλλίας προς την Ελλάδα για την αναβαθμισμένη – σχεδόν «μόνιμη» – παρουσία μονάδων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο το προηγηθέν ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των AUKUS, με αφορμή την εκεί παρουσία του τυπικώς λόγω της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ, όπου ασφαλώς θα είχε επαφές με την αμερικανική πλευρά, θέλοντας να εκμεταλλευτεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ το timing ώστε χωρίς να διαταραχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενόψει της υπογραφής της επίσης αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ που αναμένεται να υπογραφεί τα μέσα Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτων, να αναβαθμιστούν οι αντίστοιχες ελληνογαλλικές με την απόκτηση οπλικών συστημάτων που ικανοποιούν τις Ελληνικές ΕΔ, σε αντίθεση με τις αμερικανικές προτάσεις για τα προγράμματα του ΠΝ.

Με τον τρόπο αυτό όμως ΚΑΙ οι Αμερικανοί φαίνεται ότι «χρύσωναν το χάπι» με τους Γάλλους, τους οποίους είχαν «αδειάσει» στο θέμα των 12 υποβρυχίων της Αυστραλίας που ακυρώθηκε. Και βεβαίως όλα αυτά ενδέχεται «στο βάθος» και σε εύλογο χρόνο να έχουν και την απόκτηση μιας Μοίρας F-35 από τις ΗΠΑ, που – ως γνωστόν – κατασκευάζει η ίδια εταιρεία που κατασκευάζει και τις φρεγάτες, η Lockheed Martin.

Και έτσι ΟΛΟΙ θα είναι απολύτως ικανοποιημένοι.

Αναβαθμίζει την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων 

Η Ελλάς γιατί αναβαθμίζει κατακόρυφα την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Η Γαλλία, που σε χρόνο ρεκόρ φαίνεται να ανακτεί το τρωθέν διπλωματικό/οικονομικό κύρος της με την αναγγελία μιας άλλης, επίσης σημαντικής, στρατηγικής συμφωνίας, που αφορά επίσης τη Naval Group.

Οι ΗΠΑ, που «χάνουν ενδόξως» και με τις λιγότερες γι’ αυτήν διπλωματικές απώλειες, «αναθερμαίνοντας» τις τρωθείσες σχέσεις της με τα τη Γαλλία, ενώ στο εγγύς μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί και η απόκτηση μιας Μοίρας F-35 κάτι που πιθανόν μπορεί να ανακοινωθεί αρχικώς με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν από ελληνικής πλευράς, η Τουρκία έχει απομείνει να συζητά με τη Ρωσία για τυχόν απόκτηση και δεύτερης παρτίδας S-400!

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ