Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αμυντική συμφωνία με Γαλλία: Περιλαμβάνει άμεση στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης – Συμφωνία για 5ετή αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Η Ελλάδα αποκτά και 3+1 φρεγάτες Belhara

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι
η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική στιγμή, καθώς όπως σημείωσε αποτελεί το απαύγασμα μίας εντατικής συνεργασίας των τελευταίων 18 μηνών. Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είπε, και συμπλήρωσε ότι συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. «Έχουμε κοινό όραμα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ηπείρου.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafale και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ.Μακρόν.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε αναφορά στην βοήθεια προς την Ελλάδα για τις πυρκαγιές του Αυγούστου και έστειλε την αλληλεγγύη του για τον σεισμό στην Κρήτη, στην οποία θα βρεθεί ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα είναι πρώτα πολιτισμός και μετά έθνος και μας επέτρεψε να είμαστε αυτό που είμαστε», είπε.

Μητσοτάκης: «Ιστορική ημέρα» για την Ελλάδα και τη Γαλλία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» για την Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ όπως τόνισε, οι δύο χώρες «έχουν αναπτύξει ισχυρή συμμαχική σχέση».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, η συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία, ανοίγει τον δρόμο για μια αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη, συνέχισε, που μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, που διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμφωνία με ΗΠΑ

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά λειτουργεί στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή συμφωνία στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής με τις ΗΠΑ. Όπως διευκρίνισε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν

Κείμενο σε εξέλιξη…

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ