Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οι συναντήσεις που κλείδωσαν το «mega deal» Μητσοτάκη – Μακρόν για τις φρεγάτες – Το παρασκήνιο της ιστορικής συμφωνίας

Το «ματ» Ελλάδας – Γαλλίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Κίνηση ματ στο Αιγαίο
αποτελεί η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία που υπέγραψαν στο Παρίσι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν.

Αφενός, το κείμενο της ιστορικής Συμφωνίας προβλέπει τη δυνατότητα άμεσης στρατιωτικής συνδρομής από τη Γαλλία προς τη χώρα μας σε περίπτωση απειλής από άλλη χώρα, ακόμη και αν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και παράλληλα, η χώρα μας ενισχύει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της καθώς μετά τα 24 rafale, οι υπερσύγχρονες Γαλλικές φρεγάτες Belharra που θα ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο, αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την να ντυθούν στα γαλανόλευκα τρεις κορβέτες, ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ του ελληνικού στόλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο της συμφωνίας Αθήνας – Παρισιού, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο.

Πρόκειται αρχικά για τη δια ζώσης συνάντηση των δύο ηγετών στη Μασσαλία, στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN – International Union for the Conservation of Nature, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Μακρόν.

Ωστόσο, η ιστορική Συμφωνία φαίνεται πως «κλείδωσε» οριστικά κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην EUMED9.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα πέρα από τη συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου, απήλαυσε μια ιδιωτική ξενάγηση μετά της συζύγου του στην Ακρόπολη, όπου σύμφωνα με πηγές οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια για τη «συμμαχία» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ