Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Διαγραφή μετά την «κίτρινη κάρτα» – Ο διχαστικός λόγος και η οργή Δένδια

Οι προειδοποιήσεις που αγνόησε ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής

Με συνοπτικές διαδικασίες, το βράδυ της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
αποφάσισε την διαγραφή του βουλευτή Α’ Αθηνών Κωνσταντίνου Μπογδάνου, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Σε μια τοποθέτηση που ξεπέρασε κάθε όριο ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κάνοντας λόγο για «κομμουνιστικό κίνδυνο» ανέφερε: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές». Αυτές του οι θέσεις προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος του επιτέθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στεναχωρήθηκε ο Μπογδάνος που συνέλαβαν τους ομοίους του με στυλιάρια και βρήκε το χώρο να ρίξει δηλητήριο. Είναι γεμάτος αίμα αυτός ο τόπος, όταν οι πρόγονοί σας ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες. Αυτά που λέτε, τα λέει και η Χρυσή Αυγή».

Το θερμό επεισόδιο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ελληνογαλλικής συμφωνίας, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία εκπροσωπούσε την κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση του βουλευτή. 

Επίκριση από Δένδια: Είναι ώρα να σοβαρευτούμε

Ο υπουργός Εξωτερικών παίρνοντας το λόγο, μετά την «σύγκρουση» Μπογδάνου-Παφίλη, αναφορικά με το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας και τα γεγονότα στον Γράμμο και το Βίτσι, αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά βίας από φασιστικές ομάδες της Χρυσής Αυγής στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, αντέδρασε με οργή, τονίζοντας πως «δεν βρισκόμαστε εδώ, για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον».

Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, υπογράμμισε: «Εγώ δεν γνωρίζω, κύριε συνάδελφε, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους, είναι απαράδεκτη».

Και συνέχισε σε έντονο ύφος: «Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι», ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας, «αδειάζοντας» τον Κ. Μπογδάνο.

Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Το θερμό επεισόδιο ακολούθησε η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, βρισκόταν στο δείπνο του ΕΛΚ στη Σλοβενία, και όταν ενημερώθηκε, μέσω sms, για το επεισόδιο αμέσως ζήτησε από τους συνεργάτες του να του στείλουν το επίμαχο βίντεο, με την τοποθέτηση του Μπογάνου στη Βουλή. Όταν είδε το εν λόγω απόσπασμα από τη συζήτηση στη Βουλή, η διαγραφή του Μπογδάνου ήταν μονόδρομος για τον ίδιο, καθώς όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης «για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα». 

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το parapolitika.gr, o Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε σφόδρα με την αλλαγή ατζέντας από έναν βουλευτή της ΝΔ στη συζήτηση στη Βουλή, ιδιαίτερα σε μια τόσο σημαντική για τη χώρα και ιστορική συμφωνία. 

Η κίτρινη κάρτα

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου, «είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον Πρωθυπουργό, τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά, το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού, δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής είχε προειδοποιηθεί σαφέστατα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές, όταν προκλήθηκε ο σάλος με τη δημοσίευση λίστας νηπίων που φοιτούσαν σε σχολείο της Αθήνας.

Δια στόματος του Γιάννη Οικονόμου είχε καταστεί σαφές πως η ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχτεί στο μέλλον τέτοιου είδους ατοπήματα. «Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν λάθος. Δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Ο κ. Μπογδάνος ζήτησε συγνώμη και αποδέχθηκε το λάθος του. Ανάλογα λάθη στο μέλλον όμως δεν θα γίνουν ανεκτά» είχε πει χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προεξοφλώντας τη σημερινή εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ