Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Προς Κύρωση η Ελληνογαλλική Συμφωνία: Πώς αλλάζει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο – Σε θέση μάχης οι πολιτικοί αρχηγοί

«Όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους», τόνισε ο πρωθυπουργός

Στις 10:00 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
, θα ανοίξει τα χαρτιά του στη Βουλή μιλώντας για τη Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας, που αφορά στην εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Μάλιστα από τη Σλοβενία όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία. Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία, τονίζοντας πως πρόκειται για «ιστορική ψήφο στη Βουλή, όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους».

Mητσοτάκης: Όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους

«Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.


Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει στους ομολόγους του πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική Συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης».

Μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων επί την συμφωνίας, τον λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ η συζήτηση θα εξελιχθεί σε δύο κύκλους ομιλητών.

Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, θα έχουν την δυνατότητα δευτερολογίας και αμέσως μετά η διαδικασία θα συνεχιστεί με έναν ομιλητή από κάθε κόμμα.

Υπέρ της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, έχουν ταχθεί η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, όπου μάλιστα την υπερψήφισαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Τη Συμφωνία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Θωράκιση της Ελλάδας

Η Αθήνα, με δεδομένο ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τα απειλούμενα από την Τουρκία ανατολικά σύνορά της, συνήψε συμφωνία στρατηγικού βάθους με τη μόνη χώρα της Ευρώπης που δραστηριοποιείται στρατιωτικά στη Μεσόγειο, αντιμάχεται τον τουρκικό ισλαμισμό και διατηρεί καλές σχέσεις με την Αθήνα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση θα εμπλουτίσει την αποτρεπτική αεροναυτική δύναμή της απέναντι στην Τουρκία με τις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, που προστίθενται στη συμφωνία για την απόκτηση των μαχητικών Rafale. Με τη Γερμανία να υποστηρίζει τις πολιτικές Ερντογάν, προς ζημία της Ελλάδας, η συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μακρόν αποκτά πρόσθετη σημασία, αφού περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης ή στρατιωτικής απειλής από τρίτη χώρα, έστω κι αν αυτή ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική διπλωματία επισημαίνει ότι η συμφωνία Αθήνας – Παρισίων έρχεται να ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας, παράλληλα με τη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα υπογραφεί λίαν προσεχώς στην Ουάσινγκτον στη βάση κοινών αντιλήψεων για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι στη Μεσόγειο ένας άτυπος «άξονας» ασφαλείας ΗΠΑ και Γαλλίας «φρενάρει» την επιθετική, ισλαμική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, επεκτείνοντας τη στρατηγική παρουσία της Δύσης στην περιοχή.

Γι’ αυτό και στα παρασκήνια ήταν εξαρχής βέβαιο ότι η Αθήνα δεν επρόκειτο να «αιφνιδιάσει» σε καμία περίπτωση τη στρατιωτική σύμμαχό της Ουάσινγκτον, η οποία, αντιθέτως, φέρεται ικανοποιημένη με τη θετική τροπή των διαπραγματεύσεων Αθήνας – Παρισίων για την αμυντική συμφωνία τους, που έρχεται και να εξισορροπήσει εμμέσως κάποια πράγματα που διαταράχθηκαν με τη συμφωνία AUKUS.

Οι στόχοι της ελληνικής διπλωματίας

Παράλληλα με την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση κινείται πλέον συστηματικά στη διεθνή σκηνή για την προβολή και ενίσχυση των θέσεων της Ελλάδας απέναντι στον νεο-οθωμανικό παραλογισμό του Ερντογάν. Η Αθήνα δεν «πυροβολεί» ασκόπως την Τουρκία τον τελευταίο καιρό στον ΟΗΕ και με κάθε ευκαιρία στις διεθνείς επαφές της. Ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική, διόλου ευκαιριακή. Στόχο έχει να πλήξει τον Ερντογάν εκεί που «πονάει», δηλαδή στο πεδίο των ευαίσθητων σχέσεών του με τους μεγάλους «παίκτες», Αμερικανούς, Ευρωπαίους και με κάθε «τρίτο» που η Άγκυρα έχει εμπλέξει στα γεωπολιτικά παιχνίδια της. Η ελληνική διπλωματία έχει δύο στόχους: Πρώτον, να αξιοποιήσει η Αθήνα υπέρ αυτής το γεγονός ότι η Τουρκία του Ερντογάν περιφρονεί απροκάλυπτα το Διεθνές Δίκαιο και προκαλεί πλέον «πονοκεφάλους» σε πολλές πρωτεύουσες με τις πολιτικές και «επεκτατικές» στρατιωτικές εμπλοκές της στον Καύκασο, στην Εγγύς Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και, σε βορειοαφρικανικά εδάφη. Δεύτερον, να καταδειχθεί με έμφαση διεθνώς ότι η ελληνική πλευρά ζει επί μία 25ετία υπό την απειλή πολέμου της Τουρκίας, πράγμα που την εξαναγκάζει σε δαπανηρούς εξοπλισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν στην περιοχή αναφλέξεις λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, που απειλεί τη σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ