Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στέφανος Γκίκας: «Η Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας υπηρετεί απολύτως το Εθνικό Συμφέρον»

Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, επί της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια.

 Ο Βουλευτής  σημείωσε ότι η Συμφωνία έρχεται σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, λίγο μετά την υπογραφή της AUKUS η οποία «δημιούργησε αναταράξεις» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η ελληνογαλλική Συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο συμβάλλει στην ενίσχυση της ΕΕ και της Κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στην στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει, ο Στέφανος Γκίκας εξέφρασε την λύπη του και υπενθύμισε ότι πριν από 6 χρόνια, στις 23 Οκτωβρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ υπέγραψαν το πρωτόλειο της στρατηγικής εταιρικής ελληνογαλλικής σχέσης. Η δε Συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα αποτελεί μία κατά πολύ βελτιωμένη και ενισχυμένη εκδοχή του και «θα προσφέρει σημαντικά στην υπηρέτηση του Εθνικού μας συμφέροντος», εξήγησε.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι σε μία περίοδο, κατά την οποία η Τουρκία επανέρχεται και πάλι στην πολιτική των προκλήσεων, αμφισβητώντας Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα όφειλε να δείξει Εθνική ενότητα και η υπερψήφιση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας είναι μία καλή ευκαιρία.

Σε ότι αφορά στο κείμενο της Συμφωνίας, ο Στέφανος Γκίκας ανέλυσε ότι αυτή στην ουσία αποτελείται από τέσσερις επιμέρους Συμφωνίες: μία Στρατηγική Συμφωνία, μία Συμφωνία σε επίπεδο των Υπουργείων Εξωτερικών, μία Στρατιωτική Συμφωνία, ενώ έχει και ρήτρες για την συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών. Έδωσε έμφαση στο γεγονός, ότι σε ορισμένα άρθρα προβλέπεται ο συντονισμός των δύο κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ο Βουλευτής εξήγησε πως αυτή η πρόβλεψη είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, αφού η στενή συνεργασία με την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, που είναι παράλληλα και πυρηνική δύναμη, είναι προς όφελός μας.

Επιπλέον, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις Φρεγάτες Belharra. Εξήγησε πως έχοντας ως πρώην Αξιωματικός του ΠΝ την εμπειρία από την συμμετοχή του στις παραλαβές των Φρεγατών Standard και αργότερα των Φρεγατών ΜΕΚΟ, ότι οι νέες Φρεγάτες «θα οδηγήσουν το ΠΝ και τις ΕΔ όχι μόνον ένα βήμα, αλλά μία γενεά μπροστά!» Πρόσθεσε δε ότι με την αγορά θα ισχυροποιηθεί το ΠΝ, αφού «εξασφαλίζεται η άμυνα περιοχής και θα κινούμαστε πιο αποτελεσματικά στην ΝΑ Μεσόγειο.» Τόνισε μάλιστα ότι σε συνδυασμό με τα Rafale και τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας με τις καινούργιες τορπίλες «δημιουργείται ένα σύνολο που ισχυροποιεί κατά πολύ την αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ».

Απαντώντας σε τοποθετήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Γκίκας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν προχώρησε τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Έκανε αναφορά στο μοναδικό πρόγραμμα που υπεγράφη και αφορούσε στα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και το οποίο δεν προχώρησε όπως έπρεπε, ενώ «αφέθηκαν άλλα κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα στην άκρη». Εξήρε επιπλέον το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία δύο, χρόνια έχει αυξήσει συντριπτικά τις εξοπλιστικές δαπάνες των ΕΔ και «έχει ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα εξοπλισμών σε εξέλιξη με περισσότερα από 151 προγράμματα που συνιστά την μόνη απάντηση στην Τουρκία. »

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ