Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Live: Η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας – Ονομαστική ψηφοφορία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής

Δείτε ζωντανά

Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαδικασία αναφορικά με την κύρωση της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας στη Βουλή.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που αφορά την στρατηγικής σημασίας ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαδικαστικά θέματα, όπου η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ διά του Θ. Δρίτσα, κατέθεσε αίτημα ονομαστική τονίζοντας πως «είναι μια αναγκαιότητα που απαιτεί η σοβαρότητα του θέματος ώστε όλοι με προσωπική ευθύνη να πάρουν θέση στο ζήτημα» . Ονομαστική ψηφοφορία έχει ήδη ζητήσει να διεξαχθεί με πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας κάνοντας χρήση του άρθρων συντάγματος το 27Α αλλά και του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας ζήτησε από το Σώμα εξαιτίας της σπουδαιότητας της συμφωνίας να πάρουν τον λόγο με την σειρά οι εισηγητές, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, στην συνέχεια ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και τέλος οι δυο υπουργοί, ΥΠΕΞ και Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε να υπάρχει και Β’ κύκλος ομιλητών με επιπλέον 12 από κάθε κόμμα και επεσήμανε πως «Η κυβέρνηση από την στιγμή που υπέγραψε υην συμφωνία και την προώθησε διακηρύσσει ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που δεν την αμφισβητούμε και εμείς την θεωρούμε σημαντική και πολύ αν θα αποδειχθεί ιστορική θα το δείξουν οι ιστορικοί του μέλλοντος» και πρόσθεσε πως « η σοβαρότητα προϋποθέτει τη συμμετοχή μέγιστου βαθμού βουλευτών σε αυτή γιατί η Βουλή καλείται να κυρώσει αυτήν την συμφωνία».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης λαμβάνοντας τον λόγο επί της διαδικασίας τόνισε πως «υπάρχει στείρα άρνηση να μην μπορούν να μιλήσουν από κάθε κόμμα 5 -6 βουλευτές».

Αμέσως μετά θα λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (περίπου στις 12:00), μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Δείτε ζωντανά

Λαζαρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ : Στην συμφωνία δεν χωρούν δογματικές ιδεοληψίες – Πάθατε φοβικό παραλήρημα

Την πεποίθηση ότι «η συμφωνία που θα κυρώσουμε αντικατοπτρίζει την κατά γράμμα εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

«Αποτελεί ταυτόχρονα την έμπρακτη απόδειξη των εξαιρετικά ακονισμένων αντανακλαστικών αντίδρασης στις κλιμακούμενες απειλές», επεσήμανε ο κ. Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο για «μια συμφωνία που οφείλει να μας κάνει όλους εθνικά υπερήφανους». Όπως εξήγησε, «βοηθά τη χώρα μας να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Να το φέρει στο επίκεντρο κάθε διεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Κυρίως όμως, η δομή της αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με τη Γαλλία. Μια χώρα, η οποία αποτελεί την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, με πυρηνική ισχύ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Επίθεση στον Πάνο Σκουρλέτη – Φοβικό παραλήρημα

Ο Μ. Λαζαρίδης σχολίασε, όπως είπε «στο σοβαρότατο ολίσθημα του κ. Σκουρλέτη. Ένα φοβικό παραλήρημα που ξεπερνά κάθε λογική εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Οι υπαινιγμοί του ότι μπορεί και να υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος, σε μια συμφωνία με την υπογραφή του Προέδρου Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, αποτελεί βαρύτατο ολίσθημα. Περιμένω, και περιμένουμε όλοι νομίζω, την αποκατάστασης της ηθικής και πολιτικής τάξης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε.

Ο κ. Λαζαρίδης διεμήνυσε πως «δεν χωρούν δογματικές ιδεοληψίες. Δεν χωρούν παλινωδίες. Δεν χωρά κοντόφθαλμη κομματική εκμετάλλευση. Η επιλογή είναι μία και αυτή είναι οριζόντια εθνική».

Υπογράμμισε δε ότι η συμφωνία «περιέχει μια εξόχως ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δίνει στην Ελλάδα σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή τη δυνατότητα μέσα από συνεργασία με μακρόπνοη προοπτική να αναβαθμιστεί από παρατηρητή σε ισχυρό αμυντικό και διπλωματικό παράγοντα, εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, ενώ φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο».

Δεδομένου ότι «ενώ “χτίζει” σε διμερή βάση, η συμφωνία δεν “γκρεμίζει” την πολυμερή διάταξη των δομικών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας», ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε πλήρως αιτιολογημένο «τόσο το εθνικό όσο και τον πανηγυρικό τόνο που ήθελα να προσδώσω σε αυτή τη συμφωνία. Άλλωστε, αυτό το χαρακτήρα τον επιβεβαιώνουν, κατ’ αντιδιαστολή, οι φωνές των εκνευρισμένων γειτόνων. Φωνές που δεν μπορούν να κρύψουν την αδιάψευστη αλήθεια ότι η Ελλάδα ισχυροποιείται αποφασιστικά», τόνισε. Ο εισηγητής της ΝΔ, παρατήρησε ότι «το εθνικό του κλίματος το χαλάει ένα πράγμα. Η αμετανόητη καιροσκοπία και ο λαϊκισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και, απευθυνόμενος στους βουλευτές της, είπε «Δυστυχώς, εσείς επιμένετε. Και όχι μόνο επιμένετε. Βυθίζεστε όλο και περισσότερο στο βούρκο της αναξιοπιστίας λόγω της ένδειας επιχειρημάτων, σε βαθμό που σας οδηγεί σε δρόμο ολισθηρό και επικίνδυνο». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα κόμματα που διαφωνούν με τη συμφωνία, να επανέλθουν «στην εθνική γραμμή της εθνικής ομοψυχίας».

Το πρόγραμμα 

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θελήσουν έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ