Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός – Θεοδωρίδου: Εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν

Πάνω από 12 εκατ. οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Με περισσότερους από 12 εκατομμύρια εμβολιασμούς
να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, όλους τους πολίτες 12 ετών να εμβολιάζονται με όλα τα διαθέσιμα -ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα– εμβόλια αλλά και την χορήγηση της τρίτης δόσης να έχει ξεκινήσει, πραγματοποιείται ακόμα μια ενημέρωση για το σχέδιο «Ελευθερία» στην Ελλάδα.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ενημέρωσαν για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τον εμβολιασμό στη χώρα μας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αρχικά στο άνοιγμα των πανεπιστημιακών σχολών, όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Η καθηγήτρια ευχήθηκε καλή αρχή και να παραμείνει η διά ζώσης εκπαίδευση.

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην τρίτη δόση του εμβολίου που έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται και εξήγησε γιατί χρειάστηκε να κάνουν το εμβόλιο οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι υγειονομικοί κ.ά.

«Ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες»

Η τρίτη δόση χορηγείται για μεγαλύτερη προστασία από τον κοροναϊό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή ηπιότερες από τη δεύτερη δόση.

Άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση.

Άτομα με ιστορικό νόσησης με κοροναϊό συστήνεται να κάνουν μία δόση, υπενθύμισε η καθηγήτρια, ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη, αναμνηστική δόση.

«Ορφάνια από την Covid»

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον κοροναϊό, ενώ αναφέρθηκε στην άλλη «πανδημία» που αναδεικνύεται από πολλά πανεπιστήμια. Μια νέα μελέτη με τίτλο η «ορφάνια από την Covid» έχει υπολογίσει ότι σε κάθε τέσσερις θανάτους από κοροναϊό ένα παιδί χάνει τον γονέα του ή το άτομο που τον φροντίζει. «Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν με αυτό το ανεπούλωτο τραύμα», τόνισε η καθηγήτρια.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του. Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, έχουν χάσει τον γονιό τους, δείχνει έρευνα επιδημιολόγου του CDC. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, δείχνει την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long covid, με μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής.

Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός. Σε δύο ημέρες θα τιμηθούν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Θεοφανώ οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία του mRNA, οι θεμελιωτές της δημιουργίας των εμβολίων που μας έδωσαν την ελπίδα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών

Ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 62% γενικού πληθυσμού και 73% του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, για άτομα της ομάδας Α που δεν είχαν ανοίξει. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες κι άλλοι 50.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Αύριο, κινητά συνεργεία θα κάνουν εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης, ενώ την Πέμπτη σε Σέρρες και Φλώρινα. Οι κάτοικοι μπορούν να δουν στο site του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε τους πολίτες, ακόμη κι αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να επισκεφθούν τις κινητές ομάδες και να συζητήσει με το προσωπικό.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5-12 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η πρόβλεψη του Άντονι Φάουτσι είναι πολύ αισιόδοξη για τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών είναι πρόσφατη. «Είναι πολύ πρόωρο για τη χώρα μας για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών», διευκρίνισε.

Όσον αφορά στον ιό της γρίπης, σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι για την έξαρσή της, με τη χαλάρωση των μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ